Yurt dışı borcu *** Takdir ve teşekkür *** Gusül ile ilgili
Cuma, 08 Mart 2013 00:00

Yurt dışı borcu

Sayın hocam; bir akrabam yurt dışında uzun müddet kalmış ama dönerken orada kullanmış olduğu kredi ve kredi kartlarını ödemeden kesin dönüş yapmış. Namazında niyazında olan bu akrabam bu borçlarını ödeme imkânı olmamış ve o ülkede çok da para kaybetmiş. Şimdi benim aracılığım ile size sormak istiyor. Bu borçlar ona haram olur mu acaba? Ödeyemeyecek durumda olduğu için şu anda yapacak bir şey var mı acaba dini yönden, haram yönünden? Aldığı krediler ile de orada işini kaybederek ülkeye dönmüş zira. İlginiz için çok teşekkür ederim hocam.

Cevap: Siz cevabını kendinizin de bildiği bir şeyi soruyorsunuz. Herkes aldığı borcu ödemek zorundadır. İmkânı olduğu zaman öder. İmkânı yoksa imkâna kavuşup ödeme zamanını gözetler. İmkânı olduğu halde borcunu ödemeyen kimse, elbette Allah katında sorumludur. Hele bu borç, gayrimüslim bir ülkeye veya gayrimüslim insanlara ise sorumluluğunun daha ağır olduğuna inanılır. Onun için herkes borcunu ödemeğe özen göstermelidir.


 

Takdir ve teşekkür

Sayın Ateş, bu maili teşekkür etmek için kaleme aldığımı öncelikle belirtmek isterim. Çünkü Allah içimizden bazı kullarını, gönderdiği dinde ilmini açarak bilgin kılmaktadır. Siz de bize takıldığımız, meraklandığımız her konuda yol gösterici oldunuz. Kur’ân mealinizi ve kitaplarınızı okuyorum. Aklıma takılan bir konu olunca internetten köşenizde değindiyseniz bulup okuyorum. Birçok şeyin kolay olduğunu sizden öğrendim. Allah sağlığınızı daim kılsın. Bizi bilginizden mahrum bırakmayınız... Saygılarımla...

Cevap: Teşekkür ederim... İki cihan saadetine ermenizi dilerim.


 

Gusül ile ilgili

Hocam kolay gelsin. Gusül almamız gerektiği zamanlarda oruç­ken nasıl gusül almalıyız? Tamam, suyu boğazımıza kadar gargara etmememiz gerektiğini bili­yorum. Ama suyu burnumuza ne kadar çekmeliyiz? Suyu burnumuza çok çekersek orucumuz bozulur; az çekersek gusül olmaz gibi bir düşünce var içimde. Suyu burnuma çok da çeksem, az da çeksem gusül olur mu? Saygılarımla hocam.

Cevap: Siz kafayı böyle ayrıntılara takmışsınız. Sizin gibi çok insan var. Bunlara sadece hayret ediyorum. Yahu kardeşim gusül yıkanmak demektir. Ağzının içine su alıp çalkalarsın, gargara etmezsin. Burnuna da hafifçe su verip temizlersin. Genzine su çekmez­sin. Daha sonra duşun altına girip bütün bedenini yıkarsın. Burnunun ta dibine kadar su çekmeğe ne gerek var Yıkanması emredilen kısım boğaz veya burnun ta tavanı değil, dış bedendir. Boğaz veya geniz değildir. 

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş