HARAM OLAN ETLER (5) *** KÂBE DUVARLARINA EL-YÜZ SÜRÜLMESİ *** NAMAZLARIN CEM’İ
Pazartesi, 14 Ekim 2013 00:00

HARAM OLAN ETLER (5)

(...dünden devam)

İnsanlar eskiden kalma geleneklerinin, yetiştikleri ortamın etkisiyle bazı hayvanları yemekten tiksindiklerinden dolayı bunların harâm olduğunu belirten rivâyetler üretmişlerdir. Aslında bu hükümler dinden değil, gelenek ve göreneklerden kaynaklanmaktadır. İnsan, sevmediği bir şeyi yemeyebilir ama bunu din hükmü göstermeğe hakkı yoktur, çünkü bu, Allah'a iftirâ olur. Vahye dayanmadan kendi gelenekleriyle, vehim ve vesveseleriyle dine yasaklar koymak suretiyle Allah'a iftirâ edenler iflâh olmazlar.

Âyetler, insanın önüne bu kadar geniş ufuklar açmış, insanların üstüne binen birçok yasağı kaldırmıştır. "Üstlerine binen yükleri, kendilerini bağlayan (bâtıl inançlardan oluşmuş) zincirleri kaldırıp atar." (A'râf: 39/157) âyeti, son Elçinin, gerek Kitap ehli din adamlarının, gerek Arap müşriklerinin koydukları birçok yasağı, harâmı kaldırdığını, insanlara kolaylık, özgürlük getirdiğini bildirmiştir.


 

KÂBE DUVARLARINA EL-YÜZ SÜRÜLMESİ

Soru: Hac'da insanlar Kâbe duvarlarına el-yüz sürüyorlar, onun etrafında dönerek tavaf ediyorlar. Bu şirk değil mi?

Cevap: Hacda insanların Kâbe duvarına el yüz sürmeleri Allah adına yapılan ma’bede saygı ifadesidir. Ama duvara yapışıp dua ederken Allah’tan değil de Kâbe’den medet ummak şirktir. Bu noktayı iyi ayarlamak gerekir. Şurasını da belirtmek gerekir ki Kâbe duvarına yapışmak, öyle Allah’a yalvarmak Peygamberimizin sünneti değildir. Hz. Peygamber Hacer-i Esved’i eliyle selâmlamıştır. Hz. Ömer de Hacer-i Esved’i selâmlarken: “Biliyorum sen bir taşsın, senden fayda veya zarar gelmez. Ama Peygamber selâmladığı için ben de seni selâmlıyorum” demiştir.


 

NAMAZLARIN CEM’İ

Hocam iyi günler özel sektörde çalışıyoru. Müdürum öğle namazı dışında namaz kılamazsınız diyor. İçim yandı siz ne öneriyorsunuz?

Cevap: Öğle namazına müsaade ettiklerine göre siz de öğle namazını kılarken ikindiyi de öğle ile birlikte kılmayı içinizden geçirirsiniz, yani cem'e (birleştirmeğe) niyyet edersiniz. Bir kamet ile öğle namazının farzını kıldıktan sonra, ardından bir kamet daha getirip ikindinin farzını kılarsınız. Böylece öğlye ile ikindiyi kılmış olursunuz. Akşamleyin eve gidince de yine önce akşam namazını ardından da bir kametle yatsıyı kılarsınız. Bu suretle akşam ile yatsıyı birlikte kılmış olursunuz. Ama vaktiniz varsa akşamı vaktinde, yatsıyı da vaktinde kılarsınız. İslâmda zorluk yoktur. Yeter ki siz Allah'a yönelin. İçinizde Allah'ı düşündükçe namazda sayılırsınız.