CENNET KİMSENİM TEKELİNDE DEĞİLDİR *** VAKİTLERİ BİR VAKTE İNDİRME PDF 
Perşembe, 05 Eylül 2013 00:00

CENNET KİMSENİM TEKELİNDE DEĞİLDİR

Merhaba Hocam, umarım iyisinizdir. Cennet ve cehennem konusu, bize bugüne kadar kâfirlerin, müşriklerin ebedi bir şekilde cehennemde kalacağı, inkâr etmeyip günahkâr olanların da, cehennemde azap çektikten sonra mutlaka cennete gidecekleri söylenmiş ve öğretilmiştir. Tüm İslam âlemi de bu görüşü savunmaktadır. Son günlerde çok konuşulan bir konu olup, bu görüşün tamamen uydurma bir fikir olduğu söylenmektedir aynı zamanda Kur’ân-ı Kerimi defalarca detaylı okudum ve bu görüşe yakın hiçbir âyet göremedim, tam tersine cennet ve cehennemin ebedi olduğu yazılmaktadır. Oraya girildiğinde kesinlikle çıkış yok şeklinde yazılmaktadır. Cehennemden, cennete geçiş var mıdır? Eğer varsa bunu işaret eden ayeti/ayetleri gösterir misiniz? ayrıca bununla ilgili hadisleri de yazabilirsiniz. Müminin suresi Âyet 102-103 konuyu çok net ifade etmektedir. Buna benzer tam 53 âyet bulunmaktadır. Konu bizler için çok önemli olup Görüş ve yardımlarınızı rica ederim Allaha emanet olun. Saygılarımla.

Cevap: Benzeri bir soruya verdiğim cevap, “Soru Cevaplarla İslâm” adlı eserimin 1. cildinde mevcuttur. Oradan aktarıyorum:

Cennet hiç kimsenin tekelinde değildir. Kur’ân-ı Kerîm, cennet vizesi almak için üç şart belirlemiştir. Bunlar, Allah’a şirksiz, âhirete şeksiz inanmak ve sâlih amel (yararlı eylem) yapmaktır. Bu şartları kendisinde taşıyan herkes, dini ne olursa olsun, cennete girecektir. Cennet iddiâ ile olacak şey değil, bir olgunluk, ruh temizliği ile ulaşılacak mânevî ödüldür. İşte bu ruh temizliğine, Kur’ân’ın belirlediği üç şey ile yani Allah’a, âhirete inanıp bu inancın gereği olarak Allah’a kulluk etmek ve güzel işler yapmakla ulaşılır.

 


 

VAKİTLERİ BİR VAKTE İNDİRME

Sayın hocam, çok şükür sabah namazımı kılabiliyorum. Lakin gün içinde ibadetin gizlisi makbul olduğunu bilmekteyim. Geri kalan öğlen ikindi ve akşam namazını yazmış olduğunuz namaz yazısı ile ilgili, namazları birleştirerek akşam yahut yatsı namazında kılınabiliyor diye bir yazınız vardı. Bu şekilde 5 vakit namazımı kılmak için İslam içerisinde böyle bir hoşgörünün bulunduğu hakkında bana bilgi verebilir misiniz? İyi günler...

Cevap: Zorunlu durumlarda günlük namazlar topluca (cem'an) kılınabilir ama bunu devamlı yapmak Kur'ân'a aykırıdır. Çünkü Kur'ân namazın vakitli olarak farz kılındığını söyler. Siz bütün vakitleri kaldırdınız, bir vakte indirdiniz. Böyle bir uygulama yoktur. Kaldı ki farzları yerine getirmede riya olmaz. O zaten göreviniz, görevi yapmak riya sayılamaz. Öyle olsa, Hz. Peygamber sahabilerine ibadetlerinizi gizli yapınız, camiye gelmeyiniz derdi. Tersine toplu olarak (cemaatle) namaz kılmanın, bireysel namaz kılmaktan 25 derece daha üstün olduğunu buyurmuştur. Gerisi size kalmış bir şeydir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş