MÜSLÜMAN BİR KADININ HIRİSTİYAN ERKEK İLE EVLENMESİ *** VASİYET ÜZERİNE
Pazartesi, 02 Eylül 2013 00:00

MÜSLÜMAN BİR KADININ HIRİSTİYAN ERKEK İLE EVLENMESİ

Hocam merhaba; ben müslüman bir bayanım ve ehli kitap biriyle evlenmeyi düşünüyorum ancak içim pek rahat değil bu konuda. Çünkü dinen geçerli mi geçerli değil mi, henüz kesin bir cevap bulamadım.. Kur’ân-ı Kerim'de konuyla ilgili ayetleri okuduğumda böyle bir günah yazmıyor.. Yani aslında bayanların gayrimüslim bir erkekle evlenmesi konusunda hiç bir şey yazmıyor.. Çevremdeki insanlar hadislere göre böyle bir şeyin yasak olduğunu savunuyor ancak hadislerin hepsi %100 doğru mu onu da bilemiyorum. İnsanlarla pek fazla konuşmak istemiyorum. Açıkçası kafam iyice karıştı. Her din adamına da soramıyorum. Çünkü çoğu bu konu hakkında negatif ve çok eski zamanlara göre düşünüyor biliyorsunuz.

Ben sizin fikirlerinize güveniyorum. Bana bir cevap veremeseniz bile bu konuyla ilgili bir eserinizi okumak isterim en azından.. Bu konuyla ilgili kitaplarınızı da önerebilirsiniz. Şimdiden teşekkürler, ...

Daha önce benzeri bir soruya verdiğim cevap şöyledir:

Cevap: Evlenmek istediğiniz erkek, Peygamberimizi kabul ediyor ve çocukların da Müslüman olarak yetişmesine razı oluyorsa onunla evlenmekte bir sakınca yoktur. Eğer iki genç sorunsuz yaşayabileceklerine kani iseler bu konuda Kur'ân bir yasak getirmemiştir. Maide 54. âyete göre Kitap ehli kadınlarla evlenme müsaadesi açıkça var ama Müslüman kadınların, Kitap ehli erkekle evlenip evlenemeyeceği hususunda bir şey söylenmiyor. Yani bu konuda olumlu veya olumsuz bir hüküm yok. Olumsuz hüküm yoksa o zaman bu evlilik yasak değil. Ancak adam Hz. Peygamber'i tümden inkâr ediyor ve üçlemeye inanıyorsa müşrik sayıldığı için onunla evlenmek caiz değildir. Tercih size aittir.

Bu konuda Yüce Kur’ân’ın Çağdaş Tefsiri” adlı eserimin, Maide 5. Âyetinde açıklama olduğu gibi bunu özeti olan 3 Ciltlik “Kur’ân-ı Kerîm Tefsîri” ayrıca “Haram olan Eylemler” adlı kitaplarımda malumat bulabilirsiniz.

 


 

VASİYET ÜZERİNE

Hocam sorumu kısaca ve son kez özet geçiyorum. Benim annem ölmedi ama annemin vasiyeti, öldükten sonra her sene 3-5 fakiri doyurun ya da hayır yapın diye. Annem ölünce kalan mirası 1.000.000 TL den fazla. bu durumda benim her sene 3-5 fakiri ortalama adam başı 2-3 fitre miktarıyla doyurmam yeterli midir, yoksa mirasın 1/3 kadarını hayır işlerinde sarf etmem vacip mi/gerekiyor mu?

Cevap: Anneniz eğer malını hayır yoluna harcamayı vasiyyet etmiş ise, varisler, vasiyyetin 1/3 ünü yerine getirmek zorundadırlar. Ama böyle bir vasiyeti yok da her yıl malından 3-5 fakiri doyurma şeklinde ise o zaman 3-5 fakir ile neyi kastettiğine bakılır. 3-5 yani elinizden geldiğince birkaç fukarayı doyurun anlamına gelir. Elinizden ne kadar gelirse o kadar yoksullara yardım etmek gerekir. Burada doyurun, herhalde onlara yardım edin, açlıklarını gidermek için katkıda bulunun demektir. Gönlünüzden ne miktar koparsa o kadar yardım ederseniz sanırım annenizin vasiyeti yerine gelir.