GÜNAH OLDUĞUNU UNUTARAK HASED ETME DURUMU *** MUSA DÖNEMİNİN FİRAVUNU KİM?
Pazartesi, 08 Temmuz 2013 00:00

GÜNAH OLDUĞUNU UNUTARAK HASED ETME DURUMU

Haset etmekte unutmak özür müdür? Mesela birisinin elinde olan bir nimet için, hasetlik duygusu kalbime geliyor... gayri ihtiyari (istem dışı) olarak oluyor bu...   Hasedin günah olduğunu unutuyorum bir an... Fakat sonra hasetliğin haram olduğunu hatırlayıp, hemen fikrimi düzelttiğimde, unutarak ettiğim haset için günaha girer miyim? Allah razı olsun... Allah'a emanet olun...

Cevap: Hased, en büyük günahlardan biridir. Bir hadise göre “Hased, ateşin odunları yaktığı gibi, kişinin ibadetlerini, güzel işlerini yakar, tüketir.” Hased yalnız hased edilen kişiye zarar vermez, aynı zamanda hased edenin kendisine de büyük zarar verir, onu huzursuzluk, bunalım içine sokar. Birinin elindeki nimeti kıskanma yerine onu Allah’ın kaderi neticesi görüp razı ve mumnun olmak gerekir. Halk arasında söylenen şu sembolik fıkra ilginçtir: Hz. Musa Aleyhisselâm Tûr-i Sîna’ya giderken inananlardan biri

        Ey Musa, komşumun iki ineği var, ben buna tahammül edemiyorum. Cenabı Hakk’a arz et bana da bir inek versin, der.

        Musa da bu isteği Allah’a arz edince, Cenabı Hak Musa’ya: “Ona söyle, komşusunun ineğinin iki olmasını dilesin, kendisine bir inek vereyim!” Der.

Musa o kişiye Allah’ın buyruğunu iletince adam der ki:

        Yok yok, ben onun bir ineğine tahammül edemiyorum, ne bana bir inek versin, ne de komşunun ineği iki olsun!

İşte adamın bu hasedi, kendisini belki de birçok İlâhî nimetten mahrum bırakır.

Tabii bu, sanal bir fıkradır, yoksa gerçekten böyle bir olayın aynen bu şekilde cereyan etmiş olması gerekmez. Komşunun elindeki nimetleri kıskanan kimselerin huzursuzluklarını ve Allah’ın lütuflarından mahrum kalacaklarını belirten sembolik bir fıkradır bu.    

Yalnız her insanın içinden böyle istemsiz hased düşünceleri geçebilir ama hemen bu tür düşüncelerden Allah’a tevbe ve istiğfar etmek gerekir. Tevbe edilince gelip geçici olan bu düşüncelerden ötürü kul sorumlu olmaz. Ne zaman ki hased düşüncesi insanda süreklilik kazanır ve fırsat bulduğu zaman uygulamaya konulacak biçimde bir kararlılığa ulaşırsa işte bu tür kararlı düşünce, sahibini günaha sokar ve onun güzel amellerini de yakıp tüketir.

  


 

MUSA DÖNEMİNİN FİRAVUNU KİM?

Sayın Hocam cevabını bulamadığım bir konuda rahatsız ediyorum, cevap verebilirseniz mutlu olurum. Kur'an’da denizde boğulan Firavun dönemin kralı 2. Ramses midir? İnternet bilgileri olmadığını gösteriyor. Sağlık diler ellerinizden öperim.

Cevap: Genelde II. Ramses olduğu kabul edilir ama ben de bu konuda özel bir araştırma yapmış değilim. Benim için önemli de değildir. Hz. Musa döneminin Firavun'u kim ise Kur'ân'da anlatılan odur. Bunun için Ansiklopedilere bakabilirsiniz. Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisine bakınız. (Musa Maddesi)