KUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (9) (devamı yarın..) Biraz önce belirttiğimiz gibi Kudüs'e giren Hz. Ömer, Süleyman ma‘bedini ziyaret etmiş, Dâvûd makamında namaz kılmış, İlyâ ve Lüd halklarına şu güvenceyi vermiştir: "1) Canları, malları, kiliseleri, haçları (kıblegâhları), hastaları, sağlamları ve tüm bireyleri güvence...
Cuma 26 Şubat 2021
Devamını OkuKUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (8) (...dünden devam) Gönülleri istediği gibi yöneten Allah, düşmanlıkları dostluğa, kin ve nefretleri sevgi ve kardeşlik duygularına çevirebilir. Bundan dolayı hadîste: Ahbib habîbeke hevnen mâ Fe‘asâ en yekûne bağîḍake…
KUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (7) (...dünden devam) Kur'ân başkalarının inancına saygıyı da emreder: “Onların Allah'tan başka yalvardıklarına sövmeyin ki onlar da bilmeyerek taşkınlıkla Allah'a sövmesinler. Biz her ümmete, yaptıkları işi süslü gösterdik; sonunda…
KUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (6) (...dünden devam) Hz. Ömer zamanında Irak'a, Gürcistan'a, Azerbaycan'a giden Müslüman fâtihler, oraların halklarına baş vergisi olan cizye karşılığında özgürlük tanımışlar, aldıkları bu vergiye karşılık askerlikten muâf tuttukları…
KUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (5) (...dünden devam) Bir insanın haksız yere öldürülmesi, toplumda haksızlıkların, saldırıların, öldürme olaylarının yayılmasına, insanların birbirine düşmesine, kan da‘vâlarının yaygınlaşmasına, toplum düzeninin bozulmasına yol açar. Birinin hayatını koruyup…
KUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (4) (...dünden devam) Daha sağlıklı olduğu için deri ayakkabı giymekte sakınca yoktur, zorunlu olduğu için bu, hoş görülebilir, diyelim. Ama pamuk ve yün kumaş varken deri monta, öldürülen…
KUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (3) (devamı yarın..) Haksız yere bir insanı öldürmek harâm olduğu gibi, bir ihtiyaç olmadan sırf zevk için bir hayvanı öldürmek de harâmdır. Nesâ'î ve İbn Hibbân'ın rivâyet ettikleri…
KUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (2) (...dünden devam) Sûfîlerin önderi İbrâhîm ibn Edhem diyor ki: "Ma'rifeti, Sem'ân adlı bir rahipten öğrendim. Bir gün ibâdet ettiği ma'bede girdim: — Ey Sem'ân dedim, sen ne zamandan beri…
KUR'ÂN VE EVRENSEL MESAJI (1) “O, öyle eşsiz bir Kitap'tır, ki ne önünden, ne de arkasından onu boşa çıkaracak bir söz gelir. (O,) Hüküm ve hikmet sâhibi, çok övülen(Allah)dan indirilmiştir. "…
TEMİZLİK TAKINTISI Selamünaleyküm Hocam, 21 yaşında erkeğim. Cünüp olduğumda oturduğum klozeti ayaklarımı bastığım ve geçtiğim yerleri ve dokunduğum yerleri çamaşır suyu ve su ile siliyorum. Sizce silmeli miyim, sileceksem kaç kez silmeliyim ve…
PEYGAMBERİMİZE SALÂT U SELÂM GETİRMENİN FAZÎLETİ (6) (...dünden devam) Kanâatimize göre, özellikle son rivâyetlere sonradan katmalar olduğunda şüphe yoktur. Bunlar, Peygamber’e salât ve selâm okumayı teşvik için üretilmiş sözlerdir. Bunlar motamot doğru…
PEYGAMBERİMİZE SALÂT U SELÂM GETİRMENİN FAZÎLETİ (5) (...dünden devam) Okunmasında çok sevap olan iki salavât-ı şerîfe: Salât-i Tefrîciyye: “اَللّٰهُمَّ صَلِّ صَلاَةً كَامِلَةً وَسَلِّمْ سَلاَمًا تَامًّا عَلٰى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ نِ الَّذِى تَنْحَلُّ بِهِ الْعُقَدُ وَتَنْفَرِجُ بِهِ الْكُرَبُ…
PEYGAMBERİMİZE SALÂT U SELÂM GETİRMENİN FAZÎLETİ (4) (...dünden devam) Buḫârî’nin rivayeti: “اَللّٰهُمَّ صَلِّ عَلٰى مُحَمَّدٍ وَعَلٰى آلِ مُحَمَّدٍ. كَمَا صَلَّيْتَ عَلٰى إبْرَاهِيمَ وَعَلٰى آلِ إبْرَاهِيمَ. إنَّكَ حَمِيدٌ مَجِيدٌAllahumme ṣalli ‘alâ muḥammedinve ‘alâ…
PEYGAMBERİMİZE SALÂT U SELÂM GETİRMENİN FAZÎLETİ (3) (...dünden devam) Peygamberimizin ismi geçince ona salât-ü selâm getirmek lâzımdır. Bu hadîs-i şerifler, Peygamberimize salât ve selâm getirmenin ne kadar fazîletli olduğunu göstermeye yeter. Şimdi…
PEYGAMBERİMİZE SALÂT U SELÂM GETİRMENİN FAZÎLETİ (2) (...dünden devam) Ebû Talha el-Ensârî anlatıyor: "Bir gün Allah’ın Rasûlü(sav)’in yanına gittim. Yüzünde sevinç alâmetleri parlıyordu. Dedim ki: "Ya Rasûlallah! Seni bugünkü kadar sevinçli ve neşeli görmemiştim?…
PEYGAMBERİMİZE SALÂT U SELÂM GETİRMENİN FAZÎLETİ (1) (...dünden devam) …
İSTİĞFÂRIN SEYYİDİ (EN GÜZEL İSTİĞFAR DUÂSI) (...dünden devam) Peygamber (sav): Şeddâd İbn Evs’e şöyle istiğfâr etmesini öğretmiştir: “اَللّٰهُمَّ أَنْتَ رَبِّى لاَ إلٰهَ إلاَّ أَنْتَ، خَلَقْتَنِى وَأَنَا عَبْدُكَ وَأَنَا عَلٰى عَهْدِكَ وَوَعْدِكَ مَا…
TEVBE VE İSTİĞFÂR DUÂLARI (4) (...dünden devam) Hadiste belirtildiği üzere insandan bir günah sâdır olunca, temiz bir abdest alıp iki rekât namaz kılmalı ve sonra şöyle istiğfar etmelidir: "اَسْتَغْفِرُ الله اَسْتَغْفِرُ الله اَسْتَغْفِرُ…
TEVBE VE İSTİĞFÂR DUÂLARI (3) (...dünden devam) Muhammed İbni Câbir babasından, o da kendi babasından anlatıyor: Allah’ın Rasûlü (s.a.v.)’e bir adam geldi, vah günahlarım! diyordu. Allah’ın Rasûlü (s.a.v.) buyurdu ki: "Allahumme mağfiratüke evsa‘u…
TEVBE VE İSTİĞFÂR DUÂLARI (2) (...dünden devam) Hz. Alî anlatıyor: Ben Allah’ın Rasûlü'nden bir söz işitirsem Allah beni o söz ile dilediği kadar yararlandırırdı. Şayet onun sözünü, Ashâbından biri bana söylerse, gerçekten…
TEVBE VE İSTİĞFÂR DUÂLARI (1) (...dünden devam) Her insan günah işleyebilir. Hâtadan sâlim olan, yalnız Allah’tır. Zaten günah olmasa, Allah’ın rahmeti nereden belli olurdu? Onun için bir hadîs-i şerifte: "Allah’ın yeryüzündeki kulları hiç…
NASIL ZİKRETMELİ (...dünden devam) Zikir, tasavvufta sistemleştirilmiş, bazı esaslara bağlanmıştır. Tasavvuf usulûne göre aşağıdaki şekilde zikir yapılırsa ruh gitgide sâfiyyet kazanır: Mümkünse gecenin son üçte birinde, değilse günün uygun bir saatinde abdest alıp…
İSLÂM TASAVVUFUNDA ZİKİR, ÜÇE AYRILIR (2) (...dünden devam) Bir adam geldi, "Yâ RasûlAllah!" dedi, "bana söyleyeceğim (güzel) bir söz öğret." Buyurdu ki: "لاَ إلٰهَ إلاَّ الله وَحْدَهُ لاَ شَرِيكَ لَهُ، الله أَكْبَرُ كَبِيرًا…
İSLÂM TASAVVUFUNDA ZİKİR, ÜÇE AYRILIR (1) (...dünden devam) 1-Zikr-i celî veya zikr-i cehrî 2-Zikr-i ḫafî veya zikr-i sırrî 3-Zikr-i kalbî Açıktan Allah’ın adını veya kelime-i tevhîd vs. den birini lisanla zikretmek açık zikirdir. Nefesle yapılan…
SESLİ VE TOPLU ZİKİR (...dünden devam) Peki hocam sahih dahi olmasa Toplu Zikir Hadislerini Paylaşabilir misiniz? ... Cevap: Zikir hakkında Açıklamalı Dua Mecmuasında yazdıklarımın özetini gönderiyorum: ZİKİR, "anmak" demektir. Allah’ı anmak, en büyük ibadettir.…
TOPLU ZİKİR SÜNNET Mİ Selamünaleyküm hocam, 1. Peygamberimiz sesli ve toplu yikir yapmış mıdır? 2. Sesli ve toplu zikir hakkında hadisleri bizimle paylaşabilir misiniz? Teşekkür ederim, Allah razı olsun... Cevap: Hz. Peygamber'in ve sahabilerinin, bugün…
NAMAZ SORUNLARINI AÇIKLAYAN KİTAP ÖNERİSİ Hayırlı, iyi günler Süleyman Hocam. Namaza başlamak için namazla ilgili bilgi almak isterdim. Kılavuz olarak kullanabileceğim herhangi bir pdf veya diğer dosya şeklinde bir kaynak ya da detaylı…
ZEKÂT HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİR MİSİNİZ? Sevgili Hocam, Zekât hakkında bilgi verebilir misiniz? Bir de bireysel emeklilikte biriken paramıza zekât düşer mi? Teşekkürler... Cevap: Zekât, din açısından zengin sayılan kimsenin yoksullara yapacağı yıllık…
"ALLAH’A İNANMAYAN KOCAMDAN AYRILAYIM MI?" Merhaba hocam, sizden çok önemli bir konuda bilgi istiyorum. Ben 2 sene önce evlendim ve eşimi 3 senedir tanıyorum. Şu anda da 6 haftalık hamileyim. Eşimin…
Hz. Ayşe’nin evlenme yaşıyla ilgili rivayetler tarihi bilgilere terstir (...dünden devam) Hadis mecmualarındaki rivayetlere göre Hz. Ayşe 6 veya 7 yaşında Resulullah ile nişanlanmış, nikâhlanmış, 9 yaşında iken de onunla gerdeğe verilmiştir. Müslim, Nikâh 73, (1423); Tirmizi, Nikah 9, (1093); Nesai, Nikah 77, (6, 130). Bu rivayetlere göre Ayşe, fiilen evlenmeden 3 veya 2 yıl Allah’ın Resulü ile nikâhlı kalmıştır. Nikâhlı bir kız, dinen kocasını görmez mi ve onunla evleneceğini beklemez mi? Ama Ayşe’nin ifadesine göre Ayşe’nin zifaf için hazırlanıp Allah Resulüne teslim edilmesi kendisi için büyük bir sürpriz olmuştur: “Onlar kılık-kıyafetime çeki düzen verdiler. Beni, (kuşluk vakti aniden) Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm(ın gelişinden) başka bir şey şaşırtmadı. Annem beni O'na teslim etti. O gün ben dokuz yaşında idim." (Buhârî, Nikâh 38, 39, 57, 59, 61; Müslim, Nikâh 69, (1422); Ebu Dâvud, Nikâh 34, (2121); Edeb 63, (4933, 4934, 4935, 4936, 4937); Nesai, Nikah 29, (6, 82). Şimdi kadınların uğur bereket dileyip tebrik ettikleri ve gelin olmak için süsledikleri Ayşe’nin, geleneğe göre damada teslim edilmesi, her gelinin beklediği bir şey iken Ayşe’nin bunu sürpriz görmesi ne derece doğru olabilir? Nikâhı kıyılmış, gerdeğe girmek üzere makyaj yapılmış gelinin, damada teslim edileceğini herkes bilirken Ayşe bunu niçin sürpriz görmektedir? Ayşe Resulullah’a teslim edilmesini sürpriz görüyor da kadınların kendisini tebrik etmelerini, uğur bereket dileyip çok hayırlı bir kısmet sahibi olduğunu söylemelerini, kendisine gelin makyajı yapmalarını neden sürpriz görmüyor? Bu rivayetler, Ayşe’nin özgeçmişini yazan tarihçilerin verdiği bilgiye uymuyor: Tarihçilerin ve bibliyografların tesbitine gore Hz. Ayşe, Peygamberimizin kızı Hz. Fatıma'dan beş yaş küçüktür. Hz. Fatıma Peygamberlikten 5 yıl önce doğmuştur. Demek ki Hz. Ayşe, Peygamberliğin başlangıç yılında doğmuştur. Hz. Muhammed Peygamber olduktan itibaren 13 yıl Mekke'de kaldı. Peygamber hicret ettiği zaman Ayşe 13 yaşında olmalıdır. Peygamber Medine'ye göçtükten iki yıl sonra Ayşe ile evlendiğine göre (el-İsâbe: 4/359) demek ki evlendiği zaman Hz. Ayşe en az 15 yaşında idi. Ayrıca Hz. Ayşe, Peygamber'le nişanlanmadan önce Cübeyr ibn Mut‘im’e nişanlı veya sözlü idi. Bu da onun, Peygamber, kendisini istemeden önce evlenecek yaşta olduğunu göstermez mi? Bu yaş da herhalde dokuz yaş değildir. Demek ki Peygamber istediği zaman Ayşe, en azından evlenecek çağ olan 15 yaşlarında idi. Bu yaş da Arabistan gibi sıcak ülkelerde tam evlenme çağıdır. Bizde de eskiden kız çocukları erken evlendirilirdi. "14'üne gelince kızı ya ere veya yere vermeli" cümlesi bir ata sözü gibi söylenir. Zaten evlenecek çağda olmayan birisini Peygamber’e önermezlerdi. Çünkü Hz. Ayşe'yi direkt olarak Peygamber istememiş, halası onu Peygamber'e önermiş, o da uygun görmüştü. Bir başka rivayete göre Hz. Ayşe Peygamberimizin kızı Fatma ile yaşıttır. Fatma’nın doğumunda babası 35 yaşında idi. Bu durumda Ayşe evlendiğinde 20 yaşlarındadır. (devamı yarın...) |