ŻULÜM (الظُّلم) (2) (...dünden devam) İkincisi: insanlar arasındaki zulümdür: “Kim zulm ile öldürülürse onun velîsine yetki vermişizdir. Fakat o da kendisine yardım edilmiş diye öldürmede aşırı gitmesin.” (İsra: 33); “Kötülüğün cezâsı, yine onun gibi bir kötülüktür. Kim affeder, barışırsa onun mükâfâtı Allah’a...
Cumartesi 02 Temmuz 2022
Devamını OkuŻULÜM (الظُّلم) (1) Żulm (الظُّلم): “94- Zulmedenleri o korkunç ses yakaladı, yurtlarında çöküp kaldılar... 113- Sakın, zulmedenlere dayanmayın, sonra size ateş dokunur. Sizin Allah’tan başka dostlarınız yoktur. Sonra size yardım edilmez."…
DÜNYADA MEVCUT KUR’ÂN’LAR ARASINDA FARK VAR MI? Cevap: Tüm dünya ülkelerinde bulunan Kur’ân’lar aynıdır, ancak lehçe farklarına göre okuyuşlardan doğan basit farklar vardır ki bunlar Kıraat uzmanlarınca zaten okunmakta…
TEḌARRU‘ (TAZARRU‘) (التضرع) (4) (...dünden devam) Gönül zikrinin önemi 39/205’nci âyette Hz. Peygamber'e sabah akşam huzur ve huşu ile, içinden hafif bir sesle Allah'ı anması emrediliyor. Kur'ân'ı dinleme emrinden sonra Allah'ı anmasının emredilmesi,…
TEḌARRU‘ (TAZARRU‘) (التضرع) (3) (...dünden devam) “Rabbini, içinden, yalvararak ve korkarak, yüksek olmayan bir sesle sabah akşam an, gâfillerden olma!” (A’râf: 39/205) Tarihi olaylardan ibret almak gerekir “42- Senden önce de ümmetlere elçiler gönderdik.…
TEḌARRU‘ (TAZARRU‘) (التضرع) (2) (...dünden devam) İşte yüce Allah buyuruyor ki: Allah, gönderdiği diniyle yeryüzünü düzelttikten, düzeni yeniden sağladıktan sonra siz onu bozmağa çalışmayın. Korkarak ve umarak Allah'a duâ edin. İsteyeceğinizi yalnız…
TEḌARRU‘ (TAZARRU‘) (التضرع) (1) Teḍarru‘(التضرع), ḍar‘ (الضرع) kökünden gelir. Ḍar‘ (الضرع) sağmak (deveyi, ineği veya koyunu sağmak) demektir. شاة ضريع memesi büyük koyun) danlamındadır. Ḍarî‘ aynı zamanda diken anlamına da gelir.…
CUMA NAMAZI FARZ NAMAZLARDAN BİRİDİR (2) (...dünden devam) Diğer bir hadîste de: "Özürsüz olarak ard arda üç Cuma'yı terk eden kimsenin Allah kalbini mühürler." Denilmiştir. (İbn Mâce, İkâme, 93; Nesâ'i, Cum'a 7;…
CUMA NAMAZI FARZ NAMAZLARDAN BİRİDİR (1) Hocam cuma namazı farz. Ama bu farz 5 vakit namazlar gibi mi? Yani günahların küçüğü, büyüğü olduğu gibi, namazların önem bakımından farkları yok mu? Mesela: bir…
CAHİLİYYE ARAPLARININ TAPINAKLARI: ‘UZZÂ(الْعُزَّى) (4) (...dünden devam) Kureyşlilerin bunlar adına yemîn etmeleri, bunları kutsal tanıdıklarını gösterir. Çocuklarına da bu putlara nisbetle ‘Abdu’l-‘Uzzâ, ‘Abdu Menât gibi isimler vermişlerdi. Ebucehil, Kureyşlilere: – Muhammed sizi…
CAHİLİYYE ARAPLARININ TAPINAKLARI: ‘UZZÂ(الْعُزَّى) (3) (...dünden devam) Kureyş ve diğer Mekke Arapları, Ka‘be’den sonra en çok ‘Uzzâ’ya, sonra Lât’a, sonra da Menât’a saygı gösterirlerdi. Herhalde Mekke’ye yakın olduğundan dolayı Kureyşliler, sadece ‘Uzzâ’yı…
CAHİLİYYE ARAPLARININ TAPINAKLARI: ‘UZZÂ(الْعُزَّى) (2) (...dünden devam) Ğarnûk, ğırnîk (الْغُرْنُوق, الْغِرْنِيق) çoğulu ğarânîk (الْغَرَانِيق) kürklüler familyasından su kuşunun adıdır. Ğurnîk (غُرْنِيق) ise beyaz tenli, güzel delikanlı anlamına gelir. Yahut bitki kökündeki…
CAHİLİYYE ARAPLARININ TAPINAKLARI: ‘UZZÂ(الْعُزَّى) (1) ‘Uzzâ(الْعُزَّى): “Gördünüz mü o Lât ve ‘Uzzâ'yı? Ve üçüncü(leri olan) öteki (put) Menât'ı?" (Necm: 19-20) ‘Uzzâ, E‘azz(الْأعَزّ)’ın dişilidir. Naḫle Vâdîsinde bulunan bir ağaç idi. Yanında Gatafân Kabîlesinin taptığı…
KALP KIRMA Değerli Hocam, Her gün yazılarınızı takip etmeye çalışıyorum. Öncelikle, bizi İslâm dininden soğutmadan, korkutmadan verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür etmek istiyorum. Hocam benim size sormak istediğim bir konu var. Arkadaş…
ERKEKLERE HURÎLER VAR DA KADINLARA BİR ŞEY YOK MU? Bir yazınızda, cennette erkekler için çok güzel şeyler olduğunu, onları hurîlerin beklediğini yazıyorsunuz. Peki kadınlar için ne var? Cevap: Erkekler için hurîler…
NAMAZLARI AKSATMAK *** CENNETLİKLER CEHENNEMDEKİLERİN DURUMUNU GÖREBİLİRMİ? İyi günler hocam. Merak ettiğim konulardan ikisini sormak istiyorum: 1. Günlük hayatın koşuşturmasından ötürü kimi zaman namaz ibadetimi aksatıyorum ve bundan üzüntü duyuyorum. Acaba Allah…
CEVŞEN-İ KEBİR Hocam, halkımız arasında bilinen ve değer verilen, Cibril (A. S.)'in Hz Peygamberimize Uhud Savaşı sırasında öğretmiş olduğu rivayet edilen Cevşen-i Kebir duasını gerçekten okumuş mudur, yoksa bazı kaynaklarda…
“HEM KENDİLERİNİ, HEM DE ÂİLELERİNİ ZİYAN EDENLER” SÖYLEMİ NEYİ ANLATIYOR? Cevap: İşaret ettiğiniz âyetler, Zümer ve Şûra Surelerinde bulunmaktadır. Her iki yerde de zalim, kibirli insanların cehenneme sunuluş ve cezalandırılış…
SORU DEMETİ 1-Allah'ın 100 ismi hakkında çeşitli söylentiler var. Bu konuda beni aydınlatır mısınız böyle bir şey var mı varsa nedir? 2- Dabbetü-l arz nedir? Kur’ân-ı Kerîm’de yeri var mı acaba? 3-…
HER DİLENENE PARA VERMELİ Mİ? Cevap: Dilenciliği mafyalaştıranlara para vermek, mafyanın yaygınlaşmasına yardım olur. Ama birey olarak adam dileniyorsa onun servetini, mali durumunu araştırmak zorunda değiliz. “İsteyenin bir yüzü, vermeyenin…
İYİLİĞİN KARŞILIĞI KİMDEN BEKLENMELİ? Hocam ben namaz kılan orucunu tutun bir kulum benim merak ettiğin bir husus var insan yaptığı yardımları iyiliklerin karşılığını ben karşı taraftan beklemiyorum hep Allah’tan bekliyorum…
İŞVERENİN, DAHA SEVECEN DAVRANMASI GEREKMEZ Mİ? Sayın hocam, işverenimiz sinirli, bağırıp çağırıyor, bunu yapınca boşalıp rahatladığını, yapmasa krize girdiğini söylüyor. Biz de çoluk çocuğumuzu düşünerek onun hakaretlerine tahammül ediyoruz. Yine de…
EVLÂDIN KAZANDIĞI SEVAPLARIN AYNISI ANNE BABASINA DA YAZILIR MI? Cevap: Herkesin yaptığı kendi ruh defterine yazılır. Herkes kendi yaptığından sorumludur. Kur’ân’a göre ne baba çocuğunun günahından sorulur, ne de çocuk babasının…
İÇKİLİ LOKANTAYA MÜDÜRLÜK YAPMAK CAİZ Mİ? Londra’da içkili restoran çalıştıran ve bunun caiz olup olmadığını soran ve aldığı cevap ile rahatladığını belirtip teşekkür eden okurumuz, yine soruyor: “Peki aynı işi…
MÜRTED OLARAK ÖLENİN DURUMU Sayın hocam Âl-i İmran Suresi 90. âyeti açıklar mısınız? ... Cevap: “Onlar ki, inandıktan sonra inkâr ettiler, sonra inkârları arttı; onların tevbeleri kabul edilmeyecektir. Onlar sapıkların tâ…
İNSANIN VAR OLUŞ AMACI NEDİR? (2) (...dünden devam) Yaratıklar olmasa da Allah’ın zatı vardır. Zaten Peygamberimiz: “Allah var iken bir şey yok idi. O yine ezelde olduğu gibidir” sözüyle bu gerçeği anlatmıştır.…
İNSANIN VAR OLUŞ AMACI NEDİR? (1) Merhaba; ... Yazılarınızla bilgilendirdiğiniz için öncelikle çok teşekkürler.. Size aslında sormak istediğim çok fazla soru var ama bunlardan bir ikisini sormak istiyorum ilk olarak.…
TUTUKLU VE SERBEST RUHLAR (3) (...dünden devam) Esasen ölüm, her canın, bedenini bırakıp kalkması, Rabbinin huzurunda durmasıdır. Zaten kıyâmet ayağa kalkmak, durmak demektir ki burada kıyâmet ile, Allah’ın dîvânında durup hesap vermek…
TUTUKLU VE SERBEST RUHLAR (2) (...dünden devam) Ama –Allah göstermesin– üçüncü gruptan ise o da 46/41-56’ncı âyetlerde durumları açıklanan Kitabı solundan verilmiş olanlarla birlikte cehennem azâbı içindedir: “41- Solun adamları (eylem tutanakları…
Hz. Ayşe’nin evlenme yaşıyla ilgili rivayetler tarihi bilgilere terstir (...dünden devam) Hadis mecmualarındaki rivayetlere göre Hz. Ayşe 6 veya 7 yaşında Resulullah ile nişanlanmış, nikâhlanmış, 9 yaşında iken de onunla gerdeğe verilmiştir. Müslim, Nikâh 73, (1423); Tirmizi, Nikah 9, (1093); Nesai, Nikah 77, (6, 130). Bu rivayetlere göre Ayşe, fiilen evlenmeden 3 veya 2 yıl Allah’ın Resulü ile nikâhlı kalmıştır. Nikâhlı bir kız, dinen kocasını görmez mi ve onunla evleneceğini beklemez mi? Ama Ayşe’nin ifadesine göre Ayşe’nin zifaf için hazırlanıp Allah Resulüne teslim edilmesi kendisi için büyük bir sürpriz olmuştur: “Onlar kılık-kıyafetime çeki düzen verdiler. Beni, (kuşluk vakti aniden) Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm(ın gelişinden) başka bir şey şaşırtmadı. Annem beni O'na teslim etti. O gün ben dokuz yaşında idim." (Buhârî, Nikâh 38, 39, 57, 59, 61; Müslim, Nikâh 69, (1422); Ebu Dâvud, Nikâh 34, (2121); Edeb 63, (4933, 4934, 4935, 4936, 4937); Nesai, Nikah 29, (6, 82). Şimdi kadınların uğur bereket dileyip tebrik ettikleri ve gelin olmak için süsledikleri Ayşe’nin, geleneğe göre damada teslim edilmesi, her gelinin beklediği bir şey iken Ayşe’nin bunu sürpriz görmesi ne derece doğru olabilir? Nikâhı kıyılmış, gerdeğe girmek üzere makyaj yapılmış gelinin, damada teslim edileceğini herkes bilirken Ayşe bunu niçin sürpriz görmektedir? Ayşe Resulullah’a teslim edilmesini sürpriz görüyor da kadınların kendisini tebrik etmelerini, uğur bereket dileyip çok hayırlı bir kısmet sahibi olduğunu söylemelerini, kendisine gelin makyajı yapmalarını neden sürpriz görmüyor? Bu rivayetler, Ayşe’nin özgeçmişini yazan tarihçilerin verdiği bilgiye uymuyor: Tarihçilerin ve bibliyografların tesbitine gore Hz. Ayşe, Peygamberimizin kızı Hz. Fatıma'dan beş yaş küçüktür. Hz. Fatıma Peygamberlikten 5 yıl önce doğmuştur. Demek ki Hz. Ayşe, Peygamberliğin başlangıç yılında doğmuştur. Hz. Muhammed Peygamber olduktan itibaren 13 yıl Mekke'de kaldı. Peygamber hicret ettiği zaman Ayşe 13 yaşında olmalıdır. Peygamber Medine'ye göçtükten iki yıl sonra Ayşe ile evlendiğine göre (el-İsâbe: 4/359) demek ki evlendiği zaman Hz. Ayşe en az 15 yaşında idi. Ayrıca Hz. Ayşe, Peygamber'le nişanlanmadan önce Cübeyr ibn Mut‘im’e nişanlı veya sözlü idi. Bu da onun, Peygamber, kendisini istemeden önce evlenecek yaşta olduğunu göstermez mi? Bu yaş da herhalde dokuz yaş değildir. Demek ki Peygamber istediği zaman Ayşe, en azından evlenecek çağ olan 15 yaşlarında idi. Bu yaş da Arabistan gibi sıcak ülkelerde tam evlenme çağıdır. Bizde de eskiden kız çocukları erken evlendirilirdi. "14'üne gelince kızı ya ere veya yere vermeli" cümlesi bir ata sözü gibi söylenir. Zaten evlenecek çağda olmayan birisini Peygamber’e önermezlerdi. Çünkü Hz. Ayşe'yi direkt olarak Peygamber istememiş, halası onu Peygamber'e önermiş, o da uygun görmüştü. Bir başka rivayete göre Hz. Ayşe Peygamberimizin kızı Fatma ile yaşıttır. Fatma’nın doğumunda babası 35 yaşında idi. Bu durumda Ayşe evlendiğinde 20 yaşlarındadır. (devamı yarın...) |