BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (3) PDF 
Cuma, 12 Nisan 2024 00:00

 BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (3)

(...dünden devam)

Hasan-i Basrî’nin anlatımına göre Pey­gamber (s.a.v.): “Canımı elinde bulunduran Allah hakkı için söylü­yorum ki merhametli olmayan Cennete girmez” buyurmuş. “Hepimiz merha­metliyiz” demişler de Hz. Peygamber: “İnsanların hepsine acı­madık­tan sonra sadece çevreniz­dekilere (yakınlarınıza) acımanızla merha­metli olunmaz.” Demiş (Aynı: 1/352).

Allah'ın rahmetinin bolluğu hakkında Kur'ân Ansiklo­pedisi adlı eserimizden bir parça alıntılamak istiyorum:

Cenabı Mevlâ En’âm Su­resinin 12. Âyetinde şöyle buyurur :

“De ki: ‘Göklerde ve yerde olanlar kimindir?’ ‘Allah’ındır’ de. O, rahmet etmeyi kendi üstüne yazmış(acımayı prensip edinmiş)tir. Sizi elbette varlığında şüphe olmayan Kıyâ­met gününde toplayacaktır. Ama kendilerini ziyana sokan­lar, inanmazlar.”

Rahmet, kalbdeki acıma duygusudur. Bu duygu, sahibini, acı­nan objeye karşı lütuf ve ihsana sevk eder. Allah’ın kuluna rahmeti (acıması), kulun acıması gibi değil, kulunu esirgemesi, ona iyilik et­mesi demektir.

Âyetteki: O, rahmet etmeyi kendi üstüne yazmış(acımayı üstlenmiş)­tir.” cümlesi şu anlama gelir: Allah acıma­yı kendisine prensip edinmiştir. O’nun, inançsızlara, haksızlara fırsat vermesi, bu ezelî acıma prensibinin ge­reğidir. O, yaratıklarına acıdı­ğından dolayı inkârcıları ve haksızları hemen cezâlandırmaz; doğru yola gelmeleri için onlara fırsat verir. Yine kullarına acıma­sından dolayı onları mutlaka kıyâmet gününde toplayacaktır. Tâ ki herkes dünyada yaptığının karşılığını görsün. Eğer dünyada zulme uğrayan, âhirette hakkını almazsa; ömrünü sefalet içinde geçirmiş, Hak ve hakikate bağlı kul, âhirette sabrının ödülünü görmezse ona haksızlık olur. İşte Allah, rahmeti gereği insanları bir araya toplayacak, onlara dünyada yapmış oldukları iyilik veya kötülüklerin karşılığını vere­cektir. Âhiret, Allah’ın rahmetinin eseridir. Cennet O’nun rahmetinin, Cehennem gazabının görüntüsüdür.

Allah’ın rahmeti gazabına baskındır

Allah’ın rahmeti, gazabından fazladır. Peygamber (sav): “Allah, yaratmayı bitirince ‘Rahmetim gazabımı geçti’ diye yazdı!” (Buḫârî, Tevhîd: 15, 22, 28, 55; Müslim, Tevbe: 14-16) buyurmuştur. Allah, gazabının eseri olan Cehennemi yedi kapılı (yani yedi bölümlü), rahmetinin eseri olan Cenneti de sekiz kapılı yarat­mıştır.

Esasen Cehennem de pür cezâ evi değil, ıslâh evidir. Allah, ol­gunlaş­mayan ruhları Cehennem aşamalarından geçirerek olgunlaş­tıracaktır. Yoksa Allah’ın rahmeti, yaratıklarınki ile hiç kıyaslanama­yacak ölçüde fazladır.

Allah’ın rahmetinin, gazabından çok fazla olduğunu vurgulayan Peygamber (sav), İlâhî rahmetin bolluğunu şu ilginç öknekle anlat­mıştır: “Allah rahmeti yüz parça yarattı, 99’unu yanında tuttu, yer­yüzüne sadece bir parçasını indirdi. İşte bu bir parça rahmet iledir ki yaratıklar birbirine acımaktadırlar. At, süt emen yavrusuna engel ol­maması için, o rahmet sayesinde ayağını kaldırır.” (Buḫârî, Edeb: 19)

Müstekîm ol Hz. Allah utandırmaz seni!

Sen usandırma êli êl de usandırmaz seni

Hilekârlık eyleme kimse dolandırmaz seni

Dest-i a‘dâdan soğuk su içme ki kandırmaz seni

Korkma düşmandan ki âteş olsa yandırmaz seni

Müstakîm ol Hazret-i Allah utandırmaz seni

Diyarbekirli Said Paşa

Bu duygularla tekrar bayramınızı kutlar, sağlık ve âfiyetler dilerim.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş