GÜZEL SAN‘ATLAR (2) PDF 
Pazartesi, 26 Şubat 2024 00:00

GÜZEL SAN‘ATLAR (2)

(...dünden devam)

Eğer âyetteki lehve’l-hadîs şarkı türkü anlamına gelseydi, Peygamber (s.a.v.) bu âyetin inişinden sonra şarkı dinlemezdi. Bu âyet Mekke döneminin ortalarında inmiştir. Oysa Hz. Peygamber (s.a.v.), Medîne’de bir bayram günü Hz. Âişe’nin evinde şarkı söyleyen câriyeleri dinlemiştir. Hz. Âişe şöyle diyor:

“Ebûbekir içeri girdi, yanımda ensârlıların iki câriyesi (câriye genç kız anlamına da gelir), ensârın Bu‘âs günü söylediği şarkıları söylüyorlardı. Aslında onlar şarkıcı değillerdi (şarkı söylemeyi beceremiyorlardı). Ebûbekir: ‘Allah Elçisi’nin evinde şeytân sesleri mi var?’ dedi. O gün bayram idi. Allah’ın Elçisi (s.a.v.): ‘Ey Ebûbekir, her milletin bir bayramı vardır. Bu da bizim bayramımızdır’ dedi.” (Buhârî, Îdeyn: 3; Müslim, Îdeyn: 16)

Müslim’in başka bir rivâyetinde Minâ günlerinde Hz. Âişe’nin çadırında iki câriyelerin tef çalıp şarkı söyledikleri, Peygamber(s.a.v.)in örtüsünü üstüne örtmüş olarak onları dinlediği, o sırada içeri giren Ebûbekir cariyeleri azarlayınca Peygamber’in, yüzünü açıp: “Bırak Ebûbekir, bugün bayram günüdür” dediği rivâyet edilir. Yine Müslim, Hz. Âişe’nin bayram günü Peygamber’in arkasında durup kılıç kalkan oynayan zencileri seyrettiğini söylüyor (Müslim, Îdeyn: b. 4, h. 17-19). İbn Hanbel’in rivâyet ettiği bir hadîse göre de: “Peygamber(s.a.v.)in yanına bir kadın geldi. Peygamber Âişe’ye sordu:

– Âişe, bunu tanıyor musun? dedi. Âişe:

– Hayır, ey Allah’ın peygamberi, dedi.

– Bu, falanların şarkıcısıdır, senin için şarkı söylemesini ister misin? buyurdu. Âişe:

– Evet, dedi.

Peygamber (s.a.v.) o kadına bir tabak verdi. Kadın şarkı söyledi. Peygamber (s.a.v.):

– Şeytân burnunun deliklerine üflemiş, dedi.” (İbn Hanbel, Müsned: 3/449)

Peygamber(s.a.v.)in câriye için söylediği söz, bir şakadır. Ebû’l-Huseyn(Hâlid el-Medenî)in şöyle dediği rivâyet edilmiştir: “Biz Medîne’de Âşûra günü tef çalıp şarkı söyleyen câ­riyeleri dinlerdik. Bu durumu Muavviz kızı Rubeyyi‘e sorduk, şöyle dedi: ‘Evlendiğimin ertesi günü Allah’ın Elçisi yanıma geldi. Yanımda iki câriye şarkı söylüyor, Bedir’de öldürülen atalarıma ağıt yakıyorlardı. Sözleri arasında şunlar da vardı: ‘Aramızda yarını bilen bir peygamber var!’ Peygamber buyurdu ki: Bunu söylemeyin, yarın ne olacağını Allah’tan başka kimse bilmez’.” (İbn Mâce, Nikâh: 21)

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş