FİNANSBANKLARIN VERDİĞİ PROMOSYON HELAL Mİ? *** RESİM OLAN ODAYA MELEKLER GİRMEZ MİYMİŞ? PDF 
Cumartesi, 24 Şubat 2024 00:00

FİNANSBANKLARIN VERDİĞİ PROMOSYON HELAL Mİ?

Hocam Akbank, Halkbank, Ziraat Katılım, Albaraka Türk, Vakıf Katılım veya Garanti veya Kuveyt Türk bankalarından birinden alınan emekli maaşı promosyonu ile zekatını ödemesi ya da sevap umut ederek sadaka vermesi caiz midir?

Cevap: Alınan para bankanın kendisine hediye ettiği paradır. Artık kendi eline geçen para kendi mülküdür. İster sadaka verir, zekât verir, isterse onunla herhangi bir şey alır. Bu neden caiz olmamasını anlayamıyorum. Dini böyle kısıtlayıcı, dar kalıplara sokmanın, Kur’ân’da bulunmayan konularda afaki hükümler vermenin Kur’ân düşüncesine uymadığı kanaatindeyim.

 


 

RESİM OLAN ODAYA MELEKLER GİRMEZ MİYMİŞ?

Saygıdeğer hocam merhaba, Orta son sınıf öğrencisi oğlumun din öğretmeni resim ve biblo bulunan eve melek girmez, melekler o resmi ve bibloyu put sanırmış demiş. Ben doğru olmadığını anlattım oğluma bir de sizden bilgi alayım dedim. Saygılarımla...

Cevap: Hoca dini zorlaştırıcı ne yapmak lazımsa onu yapmış. Bu konuda Kur’ân’da bir yasak yoktur. Meleğin girmediği bir yer olamaz. İnsandan hiç ayrılmayan hafaza (koruyucu) melekler vardır. Kişi nereye giderse gitsin, bu melekler kendisinden ayrılmazlar, onu korumasız, kendi başına bırakmazlar. Ayrıca bunlar, kişinin iyiliklerini ve kötülüklerini yazarlar.

Eğer resim olan yere melek girmiyorsa günahkârların işleri çok kolaylaşır. Adam resim olan odaya girer. Nasıl olsa oraya melek girmeyecek, melek girmeyince de adamın işlediği günahları da yazamazlar. Çünkü melekler de gaybı bilmezler. Böylece adamın işlediği günahlar yazılmaz olur.

Böyle mantık dışı sözlerden uzak durmak gerekir. Zaten bu sözü söyleyenin de cebinde ve evinde kim bilir ne kadar fotoğraf vardır! Hüviyet cüzdanları, belgeler hep fotoğraflıdır. Odada değil, her insanın cebinde fotoğraf mevcutur. Şimdi televizyonsuz ev var mı? Televizyon, fotoğraflar yansıtır.

Şimdi İslâm’da Güncel Tartışmalar adlı eserimden alıntı ile dinimizde güzel sanatların yerini anlatmaya çalışacağım:

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş