MEHRİN MAHİYETİ (5) PDF 
Cuma, 23 Şubat 2024 00:00

MEHRİN MAHİYETİ (5)

(...dünden devam)

Karısından mutlaka ayrılmaya karar veren kişi, ne kadar fazla olursa olsun, verdiği mehri yalanla, iftira ile geri almaya kalkmamalıdır. Zira karısıyla az çok beraber yaşamışlar, kadın her şeyini kocasına vermiştir. Bu kadar iç içe birlikte yaşamış iken, bu kadar beraberliğin hatırı varken kadına verilen mehri geri almak doğru davranış değidir. Çünkü bu tutum, zaten ayrılmakla moralce çöken kadını iyice yıkar, üzüntünün girdâbına atar. Nikâh ile, koruyacağına söz verdiği kadını, ayrılırken perişan etmesi, soyup soğana çevirmesi, hiçbir şey vermeden onu kapı dışarı etmesi elbette doğru olamaz. İşte Kur’ân, kadına yapılmakta olan bu tür haksızlıkları yasaklamıştır.

Kadınlarından hoşlanmayan bazı kimseler, ayrılmak istediklerinde verdikleri mehri geri alabilmek için karılarını sıkıştırırlar, onların istedikleriyle evlenmelerine de engel olur, ölünceye dek onları evde tutar, ne onları serbest bırakırlar, ne de onlara kocalık ederlerdi. İşte “Verdiğiniz mehri geri almak için onlara engel olup evde tutmanız, evlenmelerini engellemeniz helâl değildir. Eğer onlar açık bir fuhuş (edepsizlik, zinâ) yapmış olurlarsa o zaman onlara verdiğiniz malı geri alabilirsiniz. Bunun dışında onlarla güzel geçininiz!” buyurulmaktadır.

Kadına verilen mehrin geri alınması, onu bir anda yokluğa düşürebilir. Ayrılmak zorunlu bir hal alabilir. Ama kadını perişan etmek doğru değildir. İşte Kur’ân, kadının aleyhinde olan bu tutumu yasaklamıştır.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş