KİBİR SADECE ALLAH’A MAHSUSTUR. KULA KULLUK YARAŞIR PDF 
Cumartesi, 03 Şubat 2024 00:00

KİBİR SADECE ALLAH’A MAHSUSTUR. KULA KULLUK YARAŞIR

Es selamun aleykum degerli hocam,

Bazı akrabalar benim yüzümden egosunu şişiriyor. (Mesela, benim işim yok, kendisi devlet memuruyum diye kabarıyor, horluyor). Bu insanların günaha girmesine sebeb olmamak için, mesafe koyabilir miyim? Gelip gitmeyi kesebilir miyim? (Kendisi torpille iş buldu, bunu yüzüne vurmak, kırıcı olmak istemiyorum).

Saygılarımla...

Cevap: Müslüman insana küs tutmak yakışmaz. Ancak malıyla veya mevkiiyle başkalarına kıbleden, kendini üstün gören insanlara karşı da eğilip bükülmemek, kişiliğini korumak ahlak gereğidir. Allah kibredenleri sevmez (Ayet). Büyükler kibredene karşı kibretmek, yani yaltaklanmamak, kişiliğini korumak sadakadır demişler. Yalnız şunu hatırda tutmak gerekir:

Ne mal iledir, ne kal iledir;

benim ululuk Kemal iledir.

Olgun insan ne mevkiiiyle ne servetiyle övünür. Çünkü aslında kendisinin olan hiçbir şey yoktur. Kendi varlığı bile kendisinin değil, Allah’ndır. Mal da mülk de yine Allah’ındır. Öyle ise kendisine ait olmayan bir şeyle övünmek hatadır, hatta affedilmeyecek bir hatadır. Bir kudsî hadiste: *Ululuk benim düsturum, büyüklük benim sıfatımdır. Kim bunlarda bana ortak olmaya, benimle boy ölçüşmeye kalkarsa onu Ateşime sokarım, ve hiç kayırmam!* buyurulmuştur. 

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş