KİTAP EHLİNE BENZEMEME SORUNU (1) PDF 
Pazar, 14 Ocak 2024 00:00

KİTAP EHLİNE BENZEMEME SORUNU (1)

 

Cevap: Hz. Peygamber Mekke’de iken Ka’ye doğru dönüp namaz kılardı. Medine’ye gelince Yahudilerle esasta din birliği içinde olduğunu göstermek için tam 17 ay Yanudiler gibi Kudüs’e doğru yönelip namaz kılmıştır. Daha sonra Mescid-i Haram’a dönme emri gelince eskiden olduğu gibi yine Ka’be’ye dönüp namaz kılmaya başlamıştır. Kur’an Peygamber’e bilmediği şeyleri Kitap ehline sormayı emreder:

“43 - Biz senden önce de, kendilerine vahyettiğimiz erkeklerden başkasını elçi göndermedik. Sorun, Zikir ehline; eğer bilmiyorsanız: 44- belgeleri ve Kitapları. Sana da o Zikr'i indirdik ki, kendilerine indirileni insanlara açıklayasın, tâ ki düşünüp öğüt alsınlar.” (Nahl: 43-44)

Bu âyetlerde Hz. Muhammed'in peygamberliğini kabul etmeyip: "Allah elçi gönderse melek gönderir" diyenlere cevabolarak, Allah'ın, daha önce gönderdiği elçilerin de kendilerine vahyettiği erkekler olduğu; onları açık kanıtlarla, mu'cizelerle ve kitaplarla kavimlerine gönderdiği açıklanıyor ve insanlara indirileni açıklaması için Hz. Muhammed'e de bu Zikrin (Uyarı’nın) vahyedildiği belirtiliyor.

Hicr Sûresinin 9’ncu âyetinin tefsîrinde söylediğimiz üzere, Nahl: 43’ncü âyette geçen “ez-Zikr”, Tevrat’tır.Andolsun Tevrat'tan sonra Zebûr'da da: ‘Arza mutlaka iyi kullarım vâris olacak (bu yer onların eline geçecek)’ diye yazmıştık.” âyetinden de Zikr’in Tevrat olduğu anlaşılıyor.

44’ncü âyette de Kur’ân öncesi İlâhî Kitâb’ın içeriğinin, Hz. Muhammed’in anlayacağı bir dille kendisine indirildiği vurgulan­maktadır.

Âyetlerin asıl amacı, Hz. Muhammed’in peygamberliğini kabul etmeyen, insandan elçi olmayacağını, Allah elçi göndermek istese, kendisine en yakın olan melekleri elçi göndereceğini söyleyen kimselerin savlarını çürütmektir. Onlara deniliyor ki:

Hz. Muhammed’den önce gönderilen elçiler de melek değil, meleklerden vahiy alan insanlardı. Önceki İlâhî Kitaplar, bunun böyle olduğunu kanıtlar. Şayet o belgeleri, kitapları bilmiyorsanız, onları bilen Kitap ehline sorun da eski elçilerin de vahiy alan adamlar olduğunu öğrenin.

"Bilmiyorsanız zikir ehline sorun" cümlesinde müşriklerin, kitap ehli dedikleri Yahudi ve Hristiyanlara itibar ettiklerini gösterir. Çünkü onlar arasında okur, yazarlar vardı, ellerinde bulunan Kitabı okur, bir şeyler öğrenirlerdi. Müşriklere göre daha bilgili idiler.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş