İSRAİL’İN ZULMÜ: HZ. İSA'YA YAPTIKLARI ZULÜM (40) PDF 
Cuma, 15 Aralık 2023 00:00

İSRAİL’İN ZULMÜ: HZ. İSA'YA YAPTIKLARI ZULÜM (40)

 (...dünden devam)

Gerçekte Hz. Îsâ’yı yakalayıp öldürmekle görevlendirilen askerler onu tanımıyorlardı. Îsâ’nın havârîlerinden, Îsâ’ya benzeyen birini Îsâ sanıp yakalamış ve öldürmüş olabilirler. Îsâ çarmıha gerilmemiş ve öldürülmemiştir. Bu hususta bugünkü Hıristiyanlarca kabul edilen dört İncîl’in ifadesi birbirini tutmadığı gibi, Barnaba İncîlinde de Hz. Îsâ’nın asılmadığı, ona benzetilen birinin asıldığı kaydedilmektedir.

بَلْ رَفَعَهُ الله اِلَيْهِ: Allah onu kendisine yükseltti.” âyetinin benzeri, Âl-i İmrân Sûresi’nde de geçer. Biraz önce yazdığımız o âyetin açıklamasında belirttiğimiz gibi, teveffî kelimesi, diri olarak alıp kaldırmak, yahut uykuda almak şeklinde tefsîr edilmişse de bunlar, kelimenin lügat anlamına uymayan, âyeti Hıristiyanların inancı istikametinde yorumlayan zoraki tefsîrlerdir. Abdullah ibn Abbâs, kelimeye doğru anlamını vermiş, إنِّىمُتَوَفِّيكَ”yi, “Ben seni öldüreceğim” şeklinde açıklamıştır (Câmi‘u’l-beyân: 3/290).

Taberî de İbn Cureyc’den şu tefsîri nakletmiştir: Onu yükseltmesi, onu alması ve kâfirlerden temizlemesidir. Yani âyetin kasdı, Îsâ’yı, rûh ve cesediyle yahut yalnız rûhuyla göğe yükseltmek değil; onu kurtarmak, şerefini, izzetini yükseltmektir. Nitekim Âl-i İmrân: 94/55’nci âyetinde de: “Seni öldüreceğim, bana yükselteceğim, sana uyanları, tâ Kıyâmet gününe dek inkâr edenlerin üstünde tutacağım” buyurulması, Allah’a ref‘in, Îsâ’nın ma‘nen yükseltilmesi, onur ve izzetinin artması anlamına geldiğini kanıtlar.

Sonuç

Görüldüğü üzere kimi zalim İsrail yöneticileri, başka uluslara değil, kendi içlerinden çıkmış olan peygamberlere de zulmetmişler, onları öldürmüşlerdir. Kur'ânı Kerîm bu duruma işaret etmektedir:

“Üzerlerine alçaklık ve yoksulluk damgası vuruldu; Allah’ın gazabına uğradılar. Öyle oldu; çünkü onlar Allah’ın âyetlerini inkâr ediyorlar ve haksız yere peygamberleri öldürüyorlardı. İsyana daldıkları, sınırı aştıkları için bunu hak ettiler.”(Bakara: 61)

"21- Allah'ın âyetlerini inkâr edenler, haksız yere peygamberleri öldürenler, insanlar arasında adâleti emredenleri öldürenler (var ya), onlara, acı bir azâbı müjdele! 22- Onların yaptıkları, dünyâda da, âhirette de boşa çıkmıştır ve onların hiçbir yardımcıları da yoktur. (Âli İmran: 21-22)

Bu âyetlerde belirtilen peygamberleri ve adâleti emredenleri öldüren insanlar Yahudîlerdir. Herhalde Hz. Peygamber (s.a.v.)’in, Hıristiyanlarla münakaşala­rında onlar da taraf olmuşlar ki bu âyetler, onlara cevap mâhiyetinde inmiştir. Bu takdirde de Hıristiyanlarla Hz. Peygamber arasında geçtiği rivayet edilen bu tartışmanın, hicretin dokuzuncu yılından önce olması gerekir. Çünkü hicretin beşinci yılında vuku bulan Kurayza Oğulları Savaşı’ndan sonra Medine'de Yahudî kalmamıştır.

(devamı yarın..)

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş