İSRAİL’İN ZULMÜ: HZ. İSA'YA YAPTIKLARI ZULÜM (35) PDF 
Cumartesi, 09 Aralık 2023 00:00

İSRAİL’İN ZULMÜ: HZ. İSA'YA YAPTIKLARI ZULÜM (35)

 (...dünden devam)

Matta’da, Îsâ’nın cesedinin kabre konuluşunu uzaktan seyredenler Mecdelli Meryem ile Ya‘kûb’un anası Meryem iken Markos’ta bunlar: Mecdelli Meryem ile Yoses’in anası Meryem’dir. Ertesi gün cesedi almak için gelenler de Matta’da Mecdelli Meryem ile Ya‘kûb’un anası Meryem iken Markos’ta bunlarla birlikte Salome de gelmiş, fakat şafak vakti değil, güneş doğduğu zaman gelmişler (16/1-2).

Bu kadınlar kabre girmişler. Sağ tarafta beyaz kaftan giymiş bir gencin oturduğunu görüp şaşırmışlar, çok korkmuşlar ve kabirden çıkıp kaçmışlar. Halbuki Matta’da: bir deprem olmuş, gökten ışık gibi melek inmiş ve meleğin kendilerine güven vermesiyle kadınlar korkmamış ve kaçmamışlar, korkularından kimseye bir şey söylememişler. Oysa Matta’da şakirtlere gitmişlerdi.

Sonra haftanın ilk gününde kıyam eden Îsâ, hayatta iken kendisinden yedi cin çıkarmış olduğu Mecdelli Meryem’e görünmüştür. Matta’ya göre iki kadına görünmüştü. Markos’ta ise sadece bir kadına görünmüş, o da gidip Îsâ’nın şakirtlerine haber vermiş, inanmamışlar. Sonra Îsâ, kırda, şakirtlerinden ikisine görünmüş. Onlar da ötekilere söylemişler. Fakat bunlara da inanmamışlar. Sonra sofrada yemek yerlerken onbinlere görünmüş ve kıyamına kadar inanmadıklarından ötürü onları kınamış ve onlara gidip İncîl’i yaymalarını emretmiş.

Luka’ya göre İncîl’de ise vali Platus, Îsâ’yı Herodes’e göndermiş. Önce onu sorguya çeken Herodes, ona renkli elbise giydirip tekrar Platus’a göndermiş (23/7-12). Luka’ya göre Îsâ ile birlikte haça gerilen iki suçludan biri Îsâ’ya hakaret etmiş, öteki ise bu yaptığından ötürü arkadaşını azarlamış, bu yüzden Îsâ ona cennette kendisiyle beraber olacağını müjdelemiş (23/39-42).

Luka’da Îsâ’nın kabrini gören kadınlar, iki değil, daha fazladır. Bunlar haftanın ilk günü seher vakti kabre gitmişler, kabrin taşını yuvarlamışlar (öteki İncîllerde taşı melek yuvarlamıştı. Burada kadınlar yuvarlıyorlar), kabre inmişler, Îsâ’nın cesedini bulamamışlar. Şaşkın durumda iken parlak elbiseli iki adam görmüşler (Matta ve Markos’ta tek adam görmüşlerdi. Burada iki adam görüyorlar. Yine öteki İncîllerde kadınlar adamı daha kabre inmeden, kabrin üstünde veya içinde görmüşlerdi. Burada kadınlar kabre inip cesedi bulamadıktan sonra adamları görüyorlar). Adamlar bun-lara:

“– Niçin diriyi ölüler arasında arıyorsunuz? O burada değil, (dirilip) kalktı.” demişler.

Kadınlar da, gördüklerini onbinlere ve başkalarına anlatmışlar. Bu kadınlar: Mecdelli Meryem, Yohanna ve Ya‘kûb’un anası Meryem ve başka kadınlar idi (24/2-10). Matta ve Markos’a göre Îsâ, asıldığının ertesi günü sabahı kalkmış iken Luka’ya göre asıldığının üçüncü günü kalkmıştır. Diğer İncîllerde Îsâ’nın, üzerine gerileceği haçın, Kirineli Si-mon’a taşıttırıldığı yazılı iken Yuhanna İncîlinde, Îsâ’nın kendisine taşıt-tırıldığı yazılıdır (19/17).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş