İSRAİL’İN ZULMÜ: HZ. İSA'YA YAPTIKLARI ZULÜM (34) PDF 
Cuma, 08 Aralık 2023 00:00

İSRAİL’İN ZULMÜ: HZ. İSA'YA YAPTIKLARI ZULÜM (34)

 (...dünden devam)

Vali Platus, Îsâ’yı iyi bir adam gördüğü için ona dokunmak istemediği halde halkın kargaşasından korkup Îsâ’nın çarmıha gerilmesine razı olmuş. Askerler onu alıp saraya götürmüşler. Üzerine kırmızı bir kaftan giydirmişler, başına dikenden yapılı bir tac koymuşlar, sağ eline de bir kamış (çubuk) vermişler. Önünde diz çöküp “Selâm ey Yahûdîlerin kralı(!)” diye alay etmişler, üzerine tükürmüşler. Sonra onu Golyat’a götürüp çarmıha germişler. Onunla beraber iki haydutu da, biri sağında biri solunda olmak üzere çarmıha germişler.

Altıncı sâatten dokuzuncu sâate kadar bütün yeryüzüne karanlık çökmüş ve dokuzuncu sâatte Îsâ: “Eli, Eli, lama sabaktanî: Allahım, Allahım, niçin beni bıraktın?” diye yüksek sesle bağırmış. Bir kez daha böyle bağırdıktan sonra rûhunu vermiş. Bunun üzerine depremler olmuş. Kabirler açılıp nice mukaddes kişilerin cesedleri kalkmış. Kabirlerden çıkıp Îsâ’nın kıyâmından sonra mukaddes şehre girmişler ve birçok kimseye görünmüşler. Bunu gören askerler Îsâ’nın gerçekten Allah’ın oğlu olduğuna inanmışlar (27/45-56).

Akşam, Îsâ’nın şakirdi Arimatealı Yûsuf, vali Platus’tan Îsâ’nın cesedini istedi. Cesedi alıp, daha önce hazırladığı yeni kabre yatırdı. Kabrin kapısına bir taş yuvarlayıp gitti. Mecdelli Meryem ile Ya‘kûb’un anası Meryem öte tarafta oturuyorlardı. Îsâ’nın cesedinin çalınmaması için as-kerler bekliyorlardı. Îsâ’nın defnini uzaktan görmüş olan Mecdelli Meryem ile Ya‘kûb’un anası Meryem, tanyeri ağarmaya başlarken kabri yakından görmeğe geldiler. Birden bir deprem oldu, Rabbin meleği gökten inip kabrin taşını yuvarladı, taşın üstünde oturdu. Askerler korkudan bayıldılar. Melek, iki kadına korkmamalarını ve Îsâ’nın orada olmayıp kalktığını söylediler: “Gelin, Rabbin yattığı yeri görün ve çabuk gidin, şakirtlerine söyleyin. O, ölüler(arasın)dan kalkmıştır. Ve işte sizden önce Galile’ye gidiyor, orada göreceksiniz.” dedi.

İki kadın, olayı şakirtlere haber vermeğe giderken Îsâ onların karşısına çıktı. Kabri bekleyen askerler, olayı başkâhinlere bildirince başkâhinler, olay yayıldığı takdirde kendilerinin güç duruma düşeceklerini, rezil ola-caklarını düşünerek olayı örtüp Îsâ’nın cesedini, geceleyin şakirtlerinin çaldığını söylemelerini öğütlediler ve bunun için askerlere para verdiler.

Markos’a göre İncîl’in 13’ncü babında anlatılmaya başlanan olayda, askerlerin Îsâ’ya erguvânî kaftan giydirdikleri yazılıdır (13/17). Markos İncîlinde Yahuda’nın intiharından söz edilmez. Matta İncîlinde Îsâ’nın haça gerilme sâati belirtilmemiş, sadece altıncı sâatten dokuzuncu sâate kadar bütün yeryüzüne karanlık çöktüğü anlatılmıştır (13/25-33). Markos İncîlinde ise Îsâ’nın, üçüncü sâatte haça gerildiği söylenmektedir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş