HUCURÂT SURESİ 2. AYET (1) PDF 
Çarşamba, 11 Ekim 2023 00:00

HUCURÂT SURESİ 2. AYET (1)

(...dünden devam)

2) Peygamber’in yanında gürültülü, yani saygısızca konuşmak terbiyeye aykırıdır. Saygısızlık da güzel eylemlerin izini siler. Âyet kaba saba insanlara edebi, saygıyı öğretmekte, özellikle büyüklerin, mana erlerinin yanında saygılı olmanın önemini vurgulamaktadır. Buna bir örnek de Nisa Suresinin 64-65’nci âyetlerinde verilmektedir:

“64- Biz hiçbir elçiyi, Allah’ın izniyle itâ‘at edilmekten başka bir amaçla gönder­medik. Eğer onlar, kendilerine zulmettikleri zaman sana gelseler, Allah’tan, günâhlarını bağışlamasını isteseler ve Elçi de onların bağışlanmasını dile­seydi, elbette Allah’ı affe­dici, merha­metli bulurlardı. 65- Hayır, Rabbin hakkı için onlar ara­larında çıkan çekişmeli işlerde seni ha­kem yapıp, sonra da senin verdiğin hükme, içle­rinde bir burukluk duymadan tam anlamıyla teslîm ol­madıkça inanmış olmazlar.”

Açıklama:

64’ncü âyette: "Hiçbir elçiyi, Allah'ın izniyle itâat edilmekten başka bir amaçla göndermedik." buyuruluyor. İzin, ezân ve îzân gibi üžün (kulak) ile algılanacak şeydir. Yani Allah, elçilerini, Kendi­sinden haber verdikleri hususlarda kendilerine itâat edilmek üzere göndermiştir. Hz. Muhammed'in de Allah'tan duyurduğu şeylerde kendisine itâat edilmesi gerekir. Ona itâat etmemek, onun bildirdiği vahiyleri uygulamamak, onun verdiği hükme râzı olmamak büyük günâhtır. Bundan dolayı “Nefislerine zulmedenlerin, gelip Elçinin huzurunda istiğfar etmeleri gerektiği" bildirilmektedir. Normal hatâlar için doğrudan Allah'tan mağfiret dilenir, Peygamber'in huzuruna gelmek gerekmez. Ama buradaki nefislerine zulmetmiş olanlar, Peygamber'in elçilik görevine itâat etmemiş, onun, Allah adına bildirdiği hükme karşı gelmiş, onun gönlünü kırmışlardır. Bundan dolayı affedilmeleri için ondan özür dilemeleri ve onun huzurunda yaptıklarından pişman olduklarını söyleyip Allah'tan mağfiret dilemeleri gerekir. İşte bu suretle, kırılmış olan Elçinin de gönlü yapılmış olur. O da onları bağışlamasını Allah'tan diler ve öylece affedilmiş olurlar.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş