HIRİSTİYAN’LA EVLENEBİLİR MİYİM? PDF 
Cuma, 06 Ekim 2023 00:00

HIRİSTİYAN’LA EVLENEBİLİR MİYİM?

(...dünden devam)

Çok Kıymetli Büyüğüm, bundan 4 sene önce bir vesile ile umulmadık bir an ve yerde bir yabancı ile tanıştım. Kendisi Hıristiyan, ancak herhangi bir uygulaması yok ve bazı sorular var kafasında kendi dinine ait. Bu süre içerisinde kendisine İslam dinini anlatmaya çalıştım. Sorum şu: Allah’ın birliğine tamamen inanıyor. Bir Müslüman olarak böyle bir durumda kendisiyle bir evlilik yapabilir miyim? Çocuk olursa dini görevlerim nelerdir? Kendi dinimi öğretmeme izin veriyor. Zaten kendisi benimle tanışmadan önce de domuz eti yemeyen, yalanı dolanı olmayan çok temiz bir insan. Böyle bir karma evliliği hiç düşünmezdim, ancak ileride onu da Müslüman yapacağımı düşünüyorum. Acaba Allah katında günah mı işliyorum eğer evlenirsem? Hiçbir şey veya kişi benim dinimden önce gelemez bunu biliyorum. Bir yanıt alabilirsem minnettar olurum. Hocam. Saygılar, ellerinizden öperim. ...

Cevap: Maide Suresi’nin 5. âyeti, Yahudi ve Hıristiyan kadınlarla evlenmeyi helâl kılmaktadır. Âyette “Kitap verilenlerin yemeği size helâl, sizin yemeğiniz de onlara helâldir.” dendikten sonra “Kitap verilenlerden namuslu hür kadınlar –zinâ etmeksizin, gizli dost tutmaksızın, namuslu bir biçimde (evlenmek üzere) mehirlerini verdiğiniz takdirde– size helâldir.” buyurulmaktadır. Bu âyette Müslüman erkeğin, Kitap ehli kadınla evlenebileceği belirtilmekte, fakat Müslüman kadının, Kitap ehli erkekle evlenip evlenemeyeceği hususunda bir açıklık getirilmemektedir.

Âyette bu konuda açık bir ifade bulunmadığından Müslüman bilginlerin çoğunluğuna göre Müslüman kadının, Müslüman olmayan erkekle evlenmesi caiz görülmez. Ancak bu tür evlenmenin caiz olduğu kanısında bulunanlar da vardır. Aslında Kur'ân'da yasaklanan, müşriklerle evlenmektir. Bu konuda kadınla erkek arasında fark yoktur. Ne Müslüman erkek, müşrik bir kadınla evlenebilir, ne de Müslüman kadın, müşrik bir erkekle evlenebilir. Fakat Kitap ehli, müşrik değildir. Onları müşrikler kategorisine sokmak Kur'ân'ın açık hükmüne aykırıdır.

Bizim kanımıza göre uluslararası ilişkiler, bugün çok yoğun bir hale gelmiştir. Avrupa'da yaşayan kızlarımız, kadınlarımız okullarda, iş yerlerinde arkadaşlık kurdukları Hıristiyan veya Yahudî erkeklerle evliliğe kadar gitmektedirler. Bunların çocukları da olmaktadır. Bu evlilikleri yok sayamayız. Kur'ân-ı Kerîm'de Müslüman kadınlar, Kitap ehli erkeklerle evlenebilir denmiyor ama, evlenemez de denmiyor.

Şimdi siz, bu insanın tevhid ehli bir kişi olduğuna inanıyorsanız onunla evlenmenizde bir sakınca yoktur. Ancak çocuklarınızı İslâm ahlâkına göre yetiştirmeğe özen gösteriniz. Ayrıca sizin güzel davranışınız, eşiniz olacak insanı da İslâm’a çekebilir.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş