KUŞKULU ŞEYLERDEN SAKIN PDF 
Pazar, 01 Ekim 2023 00:00

KUŞKULU ŞEYLERDEN SAKIN

Selamünaleyküm Hocam,

 

Avrupa da yaşayan Müslümanlardanız, tanıdıklarımız ticaret ile ilgileniyor, trendyol, gitti gidiyor benzeri bir platform çalışması yapılıyor lakin burada çok önemli bazı sıkıntılar öngörülüyor ve çözüm üretilemiyor, cevaz verenlerin cevapları da tatmin etmiyor.

Örneğin;

1. Kadın iç çamaşırı satacaklar ve ürünlerini açık bayan üzerinden pazarlayabilirler, buna engel olunamıyor.

2. İçki benzeri birçok ürün satacaklar, buna yasak konulamıyor.

3. Gerdanlık gibi altınlar da mankene takılarak pazarlanabiliyor.

Bu gibi sorunlara nasıl ve neye dayanarak çözüm üretilebilir, bu alana Müslümanlar girmesin sözü, çözüm değil maalesef, tavsiyelerinizi ve önerilerinizi bilmek isteriz. Allah razı olsun. ..

 

Cevap: Haram yollarla elde edilen kazanç haramdır. Peygamberimiz “Kuşkulu şeylerden sakının!” buyurmuştur. Ürünleri çıplak bayan üzerinden sergileyip satmak, içki pazarlamak, bunlar kuşkulu şeylerdir. Altını manken üzerinden pazarlamak, gerdanlığı haram yapmaz. Bu da bir açıdan mankenin kıyafetine göre değerlendirilir. Çıplak manken üzerinde pazarlamak altını haram kılmaz ama kadının vücudunu alaçık gösterip şehveti kışkırtmak haramdır. Asıl günah olun budur.

Kardeşim siz böyle şeylere hevesliyseniz benden niçin fetva soruyorsunuz. Ben kimsenin keyfine göre fetva verecek durumda değilim. Kendi vicdanınıza, kalbinize sorun. Gönlünüzde bir ürperti duymuyorsanız herhalde sorun olmaz. Peygamberimiz “Müftüler fetva verse de sen nefsine, yani gönlüne sor!” buyurmuştur.   

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş