MİRAS TAKSİMİ (2) PDF 
Perşembe, 28 Eylül 2023 00:00

MİRAS TAKSİMİ (2)

(...dünden devam)

Mahkeme annem de dahil, biz 2 kız kardeş ve oğlunu tüm terekede eşit % 25 paydaş yapıyor… Yani her şeyi eşit dörde bölüyorlar.

Kuran miras ayetlerine göre erkek çocuğun hakkı, kızın hakkının 2 katı olduğunu biliyorum… Bizim durumumuz buna uygun mudur? Utanıyorum sormaya nolur affedin, evliyken başkasından doğan biri için bu geçerli midir? Zina olarak doğanlarında babalarından payı yok diye okudum. Ama bizim durumumuz nedir? Doğduğu zaman imam nikâhı olmadığına eminim, çünkü babamdan hamileliğin gizlendiği, vs duyduk… Babamın annemi sevdiğine dair mektupları bile buldum… Yani niyeti yuvasını yıkmak değilmiş…

Elbette o çocuk refah içinde yaşadı, şımarık, okumadı bile, biz yıllarca süründük ama sonuçta miras ile ilgili doğru nedir? Annem ve kız kardeşim uymazlar ama ben yanlış yapıyorsak kendi payıma düzeltmek isterim… (Çok basiretsiz, aklı kas yapmakta spor hocalığı yapıyor, ona para vermek akıllıca bile gelmiyor, vergi borçlarını bile ödemedi ama bir vakfa bağış bile yanlış olur değil mi, miras hak, sonuçta deli değil)

Nolur bize de dua edin… Hakkınızı helal edin hocam, Allah razı olsun… 

Cevap: Babanızın oğlu sizin baba bir erkek kardeşinizdir. O çocuğun zina çocuğu olduğunu bilemezsiniz. Belki babanız o kadınla dini nikâh kıymıştır. Uzun süre kadınla beraber yaşadıklarına ve kadın başka biriyle ilişki kurmadığına göre babanla o kadının nikâhsız yaşadığını bilemezsiniz. Ayrıca babanız, o çocuğu benimsemiş, büyütmüş. Hüsn-i zan esastır. Siz iyi zan besleyip o çocuğu üvey kardeşiniz olarak biliniz. Mal paylaşımında ise Mahkemenin kararını uygularsınız. Mahkemenin verdiği hüküm ne ise o geçerli olur. Böyle yaparsanız, Allah katında sorumluluktan kurtulursunuz. Allah yardımcınız olsun.

***

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş