HALKI ÂḪAR (1) PDF 
Cumartesi, 09 Eylül 2023 00:00

HALKI ÂḪAR (1)

Hocam halk-ı ahar aşamasına kadar olan süreç ne kadar yanı ay veya gün olarak bir bilgi var mı, bu konuda tıp veya uzmanların görüşü nedir, bu konuda da bilgi verilseydi güzel olurdu. Saygılar...

Cevap: Halkı âḫar, bambaşka bir yaratık demektir. Bunun manasını anlamak için Mü’minun Sureside geçen ayetin Tefsirine bakmak gerekir:

وَلَقَدْ خَلَقْنَا اْلاِنْسَانَ مِنْ سُلاَلَةٍ مِنْ طِينٍج (12) ثُمَّ جَعَلْنَاهُ نُطْفَةً فِى قَرَارٍ مَكِينٍص (13) ثُمَّ خَلَقْنَا النُّطْفَةَ عَلَقَةً فَخَلَقْنَا الْعَلَقَةَ مُضْغَةً فَخَلَقْنَا الْمُضْغَةَ عِظَامًا فَكَسَوْنَا الْعِظَامَ لَحْمًاق ثُمَّ أَنْشَأْنَاهُ خَلْقًا آخَرَط فَتَبَارَكَ الله أَحْسَنُ الْخَالِقِينَط (14) ثُمَّ اِنَّكُمْ بَعْدَ ذ'لِكَ لَمَيِّتُونَ ط (15) ثُمَّ اِنَّكُمْ يَوْمَ الْقِىـيـمَةِ تُبْعَثُونَ (16): 12- Andolsun biz insanı çamurdan bir süzmeden yarattık. 13- Sonra onu bir nutfe (sperm) olarak sağlam bir karar yerine koyduk. 14- Sonra nutfeyi alaka(embriyo)ya çevirdik, alaka(embriyo)yı bir çiğnemlik ete çevirdik, bir çiğnemlik eti kemiklere çevirdik, kemiklere et giydirdik; sonra onu bambaşka bir yaratık yaptık. Yaratanların en güzeli Allâh, ne yücedir! 15- Sonra siz, bunun ardından öleceksiniz. 16- Sonra, siz kıyâmet günü muhakkak diriltileceksiniz.

Tefsîr:

12-14’ncü âyetlerde insanın yaratılışına dikkat çekiliyor. Allah insanı önce çamurdan bir sülâle(süzme)den yaratmıştır. Tefsirlere göre çamurdan yaratılan Hz. Âdem'dir. İlk anda da âyetlerden, halk arasında yaygın olan ve Tevrat'ta da mevcut bulunan, insanın atasının topraktan yaratıldığı anlamı hatıra geliyor.

İbn Abbâs, İkrime, Katâde ve Mukatil'e göre âyetteki insan, Hz. Âdem'dir. Âdem çamurdan süzülerek yaratılmış, zürriyeti de mâ-i mehîn(âdî bir su)dan yaratılmıştır.

Razî şöyle diyor: "İnsan nutfeden oluşur. Nutfe yenilen gıdalardan oluşur. Gıdalar ya hayvansal veya bitkiseldir. Hayvan da yine toprağın özüyle sudan meydana gelir. Demek ki insan, gerçekte çamurun hulâsasından yani toprağın süzülerek bitkiye, bitkinin de insana geçmesiyle doğar. Bu yorum âyetin lafzına uygundur. Tekellüflere de ihtiyaç göstermez" (Mefâtîhu'l-ğayb: 23/84.).

Bize göre âyetlerde genel olarak insan tohumundan insan oluşuna kadarki safhalar anlatılmaktadır.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş