KUR’ÂN’DA TABΑAT TASVÎRİ (20) PDF 
Pazartesi, 14 Ağustos 2023 00:00

KUR’ÂN’DA TABΑAT TASVÎRİ (20)

(...dünden devam)

Her kötülüğün başı, dengesiz dünyâ tutkusu, mevki ve servet düşkünlüğüdür. Böyle insanlar amaçlarına erebilmek için her türlü yola başvurabilirler. Bu da toplumun ahlâkını bozar, iyilik duygularını yok eder, insana Allah’a karşı görevlerini unutturur. İşte bu duruma düşmemek için dünyâ tutkusunu yok etmek değil, frenleyip dengelemek gerekir. Kötü olan hırstır. Yoksa geçim için, din ve vatan için çalışıp kazanmak, dünya nimetlerinden yararlanmak kötü değil, sevaptır. Yüce Allah: Allah’ın kulları için çıkardığı süsü ve güzel rızıkları kim haram etti” (A‘raf: 39(7)/32) buyurmuştur.

"16- Andolsun biz, gökte burçlar yaptık. Ve onu bakanlar için süsledik . 17- Ve onu, her recîm (taşlanmış, kovulmuş uydurma sözler atan) şeytândan koruduk. 18- Ancak kulak hırsızlığı eden olursa, onu da parlak bir ışın kovalar. 19- Arzı da yaydık, oraya sağlam dağlar attık ve orada ölçülü mütenâsib şeyler bitirdik. 20- Orada sizin için ve (beslediğinizi sandığınız, fakat aslında) sizin beslemediğiniz kimseler için geçimlikler var ettik. 21- Hiçbir şey yoktur ki onun hazîneleri, bizim yanımızda olmasın, ama biz onu bilinen bir miktar ile indiririz. 22- Rüzgârları, aşılayıcı olarak gönderdik de gökten su indirdik, böylece sizi suladık. Onu depolayan siz değilsiniz." (Hicr: 54(15)/16-22)

Hicr: 54(15)/16-22: Allah gökte burçlar yaratmış, güneş, ay ve yıldızlarla donattığı göğü, taşlanmış şeytandan korumuştur. Şeytan göğe sokulamaz. Ancak kulak hırsızlığı yapmağa yeltenen şeytanlar vardır ki onları da açık bir kıvılcım kovalar. göğü yıldızlarla donatan Allah, yeri de uzatıp döşemiş, üzerine yüksek dağlar oturtmuş, üstünde ölçülü, güzel bitkiler yaşatmış, gerek insanların, gerek diğer canlıların geçimlerini, rızıklarını var etmiştir. Her şeyin hazinesi Allah’ın yanındadır. O’nun yanında her şey boldur. O, her şeyi bir ölçü ile indirir.

Allah’ın, bütün canlıların rızıklarını yarattığı belirtildikten sonra rızkın sebebi olan rüzgârları aşılayıcı olarak gönderdiği, rüzgâr ile sevk edilen bulutlardan yağmur yağdırıp canlıları suladığı gibi, suların bir kısmını da yerin dibine depo edip belli noktalardan çeşmeler fışkırttığı vurgulanıyor.

devamı yarın..)

 

 

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş