KUR’ÂN’DA TABΑAT TASVÎRİ (13) PDF 
Pazar, 06 Ağustos 2023 00:00

KUR’ÂN’DA TABΑAT TASVÎRİ (13)

(...dünden devam)

"53- O, iki denizi birbirine salmıştır. Bu tatlı, susuzluğu giderici bu tuzlu ve acıdır. Ve ikisinin arasına birbirine kavuşmalarına engel olan bir perde koymuştur (hiçbirbirine kavuşmazlar). 54- Ve O, sudan bir insan yarattı da onu nesep ve sıhr kıldı. Rabb'in, her şeye gücü yetendir." (Furkan: 42(25)/53-54)

42(25)/53-54. âyetlerde Allah’ın, tabiat olaylarında görünen kudret ve hikmetlerine işaret ediliyor. Biri acı, biri tatlı iki deniz yan yana oldukları halde bunların birbirine karışıp doğalarının değişmesini önleyen Allah, ikisinin arasına bir engel koymuştur. Bu engel sayesinde özellikleri ayrı olan iki denizin suları birbirine karışmamakta ve âdetâ birbirine: “Aman bana dokunma, senden Allah’a sığınırım!” der gibi birbirinden korunmaktadır.

Bilindiği gibi suyun temel kaynağı denizdir. Deniz suyu tuzludur. Tuzlu olması da içindeki canlıları korumak içindir. Tuzlu olmasa su bozulur, kokuşur, canlıların yaşamasına elverişli olmaktan çıkardı. Tuz suyun kokuşmasını önler, denizde yaşayanlar için suyun böyle tuzlu olması gerekir ama karada yaşayanlara tuzlu su yaramaz. Onun için yüce Allah, güneş ışığı ile deniz suyunu buharlaştırır. Su, buhar haline gelirken tuzunu bırakıp yükselir. Rüzgâr, bu su buharından oluşan bulutları Allah’ın dilediği yerlere sürer, sıkıştırır, yağmur, kar ve dolu olarak aşağı indirir. Tuzundan temizlenmiş olan bu su, bitkileri sular, hayvanlar ve insanlar bu suyu içerler. Keza denizde ve okyanusta toprağa baskı yapan deniz suyu, topraktan süzüle süzüle çeşitli tabakalardan geçer, süzülürken tuzundan ayıklanır, yer altı sularını, ırmakları oluşturur. Deniz canlılarına gerekli olduğu için denizde tuzlu ve acı olan su, kara canlılarına da tuzsuz gerektiği için yer altında toprakla filtre edilmekle, yahut buharlaşıp yükselmek ve yağmura dönüşmekle tuzundan ayıklanır.

Irmaklar, çeşmeler, göller denizden kaynaklandığı halde tuzsuz­dur. Tuzlu deniz suyu bunlara karışmaz. Aradaki İlâhî yasa, bunların birbirine karışmasına engeldir. Yer altında tuzlu, acı su kaynakları vardır. Ardadaki yer tabakaları bunların birbirine karışmasını önler.

Râbıtatu’l-Âlemi’l-İslâmî dergisinden yararlanılarak yazılan bir yazıda özetle şöyle denmektedir:

“Biri tatlı, diğeri acı olan iki denizin arasında kendi doğalarından oluşan bir engel, bunların birbirine karışmasını önlemektedir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş