KUR’ÂN’DA TABΑAT TASVÎRİ (11) PDF 
Perşembe, 03 Ağustos 2023 00:00

KUR’ÂN’DA TABΑAT TASVÎRİ (11)

(...dünden devam)

Güzel sözün "lâilâhe illâllâh', güzel ağacın da "mü'min" olduğuna dair İbn Abbâs'a dayanan bir tefsir rivayet edilir (Câmi'u'l-beyân: 13/203-212). Güzel ağacın mü'minin kendisini; sâbit olan aslının, Allah'a ihlâsını; göğe uzanan dallarının da Allah'tan korkusunu; çirkin ağacın ise kâfirin kararsız tutumu ile Allah'a isyanını temsil ettiğine yahut güzel, sâbit ağacın hurma, köksüz olan çirkin ağacın da Ebucehil karpuzu olduğuna dair İbn Ömer'e, Enes ibn Mâlik'e dayanan rivayetler vardır. Bunlar güzel sözlerdir. Ancak âyetin genel bıraktığını öyle değerlendirmek daha doğrudur. Güzel olan, iyiliğe sevk eden her söz, meyveli ağaç gibi yararlıdır.

Kelime, söz anlamına geldiği gibi, bilgi mânâsına da gelir. Bilgi rûhun gıdasıdır. Beden nasıl besin maddelerinden gıda alırsa ruh da bilgiden gıda alır. Ma'rifet mevsim mevsim değil, her zaman ürün veren ruhsal ağaçtır. Rûh daima onunla beslenir. Çirkin söz ise ruha zararlıdır.

“32- Allah O'dur ki, gökleri ve yeri yarattı, gökten su indirdi ve onunla size rızık olarak çeşitli meyveler çıkardı. Buyruğuyla denizde akıp gitmesi için gemileri emrinize verdi, ırmakları emrinize verdi. 33- Sürekli olarak (seyir ve aydınlatma) görevlerini yapan güneşi ve ay'ı emrinize verdi, geceyi ve gündüzü de emrinize verdi. 34- Ve kendisinden istediğiniz her şeyden size bir parça verdi. Eğer Allah'ın ni‘metini saymak isteseniz sayamazsınız! (Doğrusu) insan çok haksızlık edendir, çok nankördür! (İbrahim: 72(14)/32-34)

Yüce Allah denizleri, ırmakları, güneşi, ayı,geceyi ve gündüzü insanın hizmetine vermiş, insana boyun eğdirmiştir. Arşimet Kanunu’na göre cismin taşırdığı suyun ağırlığı, kendi hacim ağırlığından az ise cisim batar, ağırlığı na denk ise yarıya kadar dalar, ağırlığından fazla ise batmaz, su üstünde kalır. İşte gemiler Allah'ın suya verdiği bu özellikle su üzerinde yürür, insanlar ve yükleri taşır. Denizler, ırmaklar masrafsız, doğal yollardır. İnsanlar çok eskiden beri bu yollardan yararlanmış, basit de olsa gemiler yapıp uzak mesafelere gidebilmişlerdir. Irmaklar da üzerinde gemileri taşıdığı gibi önüne konulan barajlarla yüksekten tazyikle akıp jeneratörleri çalıştırır, elektrik üretir böylece bir yandan kentleri ve köyleri aydınlatırken, bir yandan da açılan kanallarla arazi sular, arza hayât verirler.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş