KUR’ÂN’DA TABΑAT TASVÎRİ (10) PDF 
Çarşamba, 02 Ağustos 2023 00:00

KUR’ÂN’DA TABΑAT TASVÎRİ (10)

(...dünden devam)

Bu âyetlerde de etrafı hurma ağaçlarıyla çevrili, araları ürün ekili üzüm bahçesine sahip, gururlu bir insanın durumu anlatılmaktadır. Daha sonra dünyâ hayatın geçiciliği, önce yağmurla yeşerip sonra kuruyan bitkilere benzetilmiştir:

"Onlara dünyâ hayâtının, tıpkı şöyle olduğunu anlat: Gökten bir su indirdik, Yerin bitkisi onunla karıştı ve (sonunda bitkiler), rüzgârların savurduğu çöp kırıntıları haline geliverdi. Allah, her şeye kadirdir." (Kehf: 69(18)/45)

69(18)/45’ncı âyette dünyâ hayâtının geçiciliği, çok çarpıcı bir tabiat tasviri ile canlandırılmaktadır.

"10- O'dur ki, sizin için gökten bir su indirdi. İçeceğ(iniz) ondandır ve hayvanları otlattığınız ağaç(lar, bitkiler) ondan(sulanıp filizlenmekte)dir. 11- Onunla size ekin, zeytin, hurma, üzümler ve her çeşit meyvelerden bitirmektedir. Şüphesiz bunda düşünen bir toplum için ibret vardır." (Nahl: 70(16)/10-11)

Bu âyetlerde tabiatın insanlara sağladığı yararlara işaret edilmektedir. Allah gökten su indirir. Yerin altına geçen, kuyulardan, çeşmelerden akan sudan insanlar ve hayvanlar içerler. O su ile ağaçlar, ekinler sulanır, çeşit çeşit meyveler, bitkiler yetişir. Düşünen insanlar için bunda Allah'ın kudretine ve hikmetine işaret vardır.

"67- Hurma ağaçlarının meyvelerinden ve üzümlerden de sarhoşluk ve güzel rızık elde edersiniz. Şüphesiz bunda aklını kullanan bir toplum için ibret vardır." (Nahl: 70(16)/67)

İnsanların meyvesinden keyif veren içki ve güzel besinler sağladıkları hurma ve üzümü, indirdiği yağmurla sulayıp yetiştirmesinde Allah’ın insanlara büyük lütuf ve ni‘meti vardır. Düşünenler bunu anlayıp sadece bu ni‘metin sahibine kulluk ederler.

"24- Görmedin mi Allah nasıl bir benzetme yaptı: Güzel söz, kökü (yerde) sabit, dalları gökte olan güzel bir ağaç gibidir. 25- (O ağaç), Rabb'inin izniyle her zaman yemişini verir. Allah, öğüt almaları için insanlara böyle benzetmeler yapar. 26- Kötü sözün durumu da gövdesi yerin üstünden koparılmış, sâbit olmayan kötü bir ağaca benzer." (İbrâhim: 72(14)/24-26)

Bu âyetlerde güzel söz, kökü yere yerleşmiş, dalları da göğe doğru uzamış, Allah'ın izniyle her zaman, her mevsim ürününü veren güzel ağaca; Çirkin söz de kolayca savrulan, yerinden koparılmış kötü ağaca benzetilir. Güzel söz, köklü, meyveli ağaç gibi sağlam, yararlıdır. Çirkin söz ise hafif, rüzgârın esmesiyle şuraya buraya sürüklenen köksüz, yararsız ağaca, zararlı ota benzer.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş