AĞAÇ VE ORMAN: NE OLUR ORMANLARIMIZA KIYMAYALIM! (1) PDF 
Cumartesi, 22 Temmuz 2023 00:00

NE OLUR ORMANLARIMIZA KIYMAYALIM! (1)

(...dünden devam)

Yine yaz geldi, yine ormanlar yanıyor. İstanbul’da, Ege’de. İzmir yöresinde Foça’da orman yanıyor. Neden her yıl ormanlarımızın bir kısmı kül oluyor? Neden bu yangın olaylarının önü alınamıyor?

Yangının beşeri ve doğal nedenleri var ama kanaatime göre orman yangınlarının % 90’ı insan hatasından, sorumsuzluğundan veya kastından kaynaklanıyor. Yaptığımız yolculuklarda mola verdiğimiz yerlerde görüyoruz. Oturmuşlar, yemişler, içmişler ve bira, içki şişelerini de herhalde çakır keyiften olacak kırıp çevreye fırlatmışlar. Bir şişe 40-50 parçaya ayrılarak çevreye, ağaçların, kuru otların arasına savrulmuş. Egede yazın kavurucu sıcağı vurunca bu cam parçalarının her biri, özellikle de koyu renklileri güneşin sıcaklığını emip ısınır, her biri birer kibrit oluverir ve önce çevresindeki otları, oradan ağaçları tutuşturur. Böylece bir sorumsuzluk, bir dikkatsizlik sonucunda yüzlerce hektar orman kısa zamanda kül olup gider. Oranın tekrar orman vasfını kazanması için 50 yıl beklemek gerekir.

Arabasıyla geçerken veya piknik yaparken içtiği sigaranın izmaritini söndürmeden ağaçların arasına atıverir. Sönmemiş bir izmarit, otları tutuşturur ve ağaçları yakıp kül eder.

Piknik yaparlar, yaktıkları ateşi iyice söndürmeden çekip giderler. Bir iki saat sonra al sana bir orman yangını.

50 yıl önce Ankara Ünv. İlâhiyat Fakültesinde İngilizce Hocamız Miss Gordon, yaşadığı bir olayı anlatmıştı: Londra’da, ablasıyla birlikte parka gitmişler. Yanı başlarında piknik yapan bir işçi, sigarasının boşalan paketini ağaçların arasına savuruvermiş. Hemen Gordon’un ablası gidip boş paketi almış, atan işçiye götürüp:

‒ Buyurun, demiş.

İşçi:

‒ İstemiyorum, demiş.

Hanımefendi:

‒ Biz de istemiyoruz! demiş.

İşte vatandaşların her birinde “Biz de istemiyoruz” bilinci gelişirse orman yangınları büyük ölçüde azalır.

Orman yangınlarının bir kısmı da toprak kazanmak için bazı rantçılar veya vatandaşlar tarafından çıkarılmaktadır. Tabii bu yangınlarda terör örgütlerinin kasıtlı yakma payı da az değildir. Her ne amaçla olursa olsun kasten orman yangını çıkarmak, hattâ tek ağacı yakmak vatan hainliğidir. Çünkü ağaçlar da canlıdır. Ağaçlar erozyonu önler, su baskınlarına engel olur. Ağaçlar yağmuru çeker. Ağaçların dalları yaprakları Tanrı’ya uzanıp hal diliyle yalvarır, yağmur ister. İçtenlikle duâ edenler çoğalınca Allah da dileyenlerin ellerini ve dillerini boş döndürmez.

Rüzgâr da yaprakları okşayarak fısıldar

Her tarafta bakarsın ibadet Huşu’u var!

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş