AĞAÇ VE ORMAN: YURDU GÜZELLEŞTİRMEK İÇİN AĞAÇ DİKİNİZ (3) PDF 
Cuma, 21 Temmuz 2023 00:00

YURDU GÜZELLEŞTİRMEK İÇİN AĞAÇ DİKİNİZ (3)

(...dünden devam)

"İran Şahı Kisra bir gün ava çıkmış, ihtiyar bir adamın zeytin ağacı diktiğini görmüş. Yanında durmuş, ona sormuş:

— İhtiyar, senin yaşın geçmiş. Bu zeytin, ancak otuz yıl sonra meyve verir. O halde niçin dikiyorsun? İhtiyar cevap vermiş:

— Şahım, bizden öncekiler diktiler, biz yedik: Biz de dikeriz ki bizden sonrakiler yesinler.

Kisrâ "Dih" demiş. Dih ver, demektir. Kral böyle söyleyince o kimseye bin dinar verilirmiş. Adama bin dinar vermişler. İhtiyar demiş ki:

— Şahım, zeytin ağacı otuz yılda meyve verir. Ama benim zeytinim dikildiği anda meyvesini verdi.

Kisrâ yine 'Dih" demiş. Adama bin dinar daha verilmiş, ihtiyar:

— Şahım demiş, zeytin ağacı yılda bir kez meyve verir. Benimki bir anda iki kez meyve verdi. Kisra yine Dih" demiş. Adama yine bin dinar verilmiş. Fakat Kralın seyisi süratle kralın atını sürmüş ve:

— Gidelim, yoksa adam hazinemizi tamamen tüketecek demiş.

Aziz Kardeşlerim, bu hikâyeden ibret alınacak şeyler vardır. Bizden öncekiler bu yurdu bize kazandırdıkları zaman her taraf ormanla kaplı idi. Bugün bizim saldırımızdan kaçan ormanlar, dağların tepelerine çekilmiştir. Ormansız ülke fakirdir Ormanın ağacını izinsiz olarak kesen, bu memlekete kötülük etmiş olur. "Yaş kesen baş onmaz" demiş atalarımız. Masum ağaçlara dokunmayınız, ormanı kendi malınız gibi koruyunuz, hayvanlarınızı küçük ağaçların içine salmayınız. Bir ağaç ancak otuz kırk senede yetişir. Ama bir keçi birkaç saniyede pek çok fidanı tahrip eder. Sönmemiş bir sigara izmariti birkaç saatte hektarlarca ormanı, ağacı kül eder.

Dikeceğiniz ağaçların çiçekleri, yaprakları Allah'ı tesbih eder. Onlar Allah'ı tesbih ettikçe sizin de ruhunuz bundan faydalanır. Onların meyvesinden, gölgesinden Allah'ın yaratıkları istifade ettikçe, sizin amel defterinize sevap yazılır. Yukarıda yazdığımız hadiste gördüğünüz gibi Peygamberimiz (s.a.v.) dikilen ağaçların, insan için tâ kıyamete kadar sadaka olacağını haber vermiştir. Bir ağaç diken, kendisinden sonra Allah'a sürekli olarak ibadet eden bir varlık bırakmış olur.

***

Kafası yorulan, fikri yorulan insanın, çalışmaktan bunalan köylünün, yürümekten solan yolcunun rahat edeceği yer, bir ağaç gölgesidir. Böyle bir gölgelik bırakana "Allah rahmet etsin" derler. Siz de böyle bir gölgelik bırakınız ki sizin de ruhunuza rahmet okusunlar.

Dîn görevlisi arkadaşlarımın, halkı ağaç dikmeğe teşvik etmelerini ve kendileri de bizzat ağaç dikerek insanlara örnek olmalarını özellikle rica ederim.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş