AĞAÇ VE ORMAN : YURDU GÜZELLEŞTİRMEK İÇİN AĞAÇ DİKİNİZ (1) PDF 
Çarşamba, 19 Temmuz 2023 00:00

AĞAÇ VE ORMAN

(...dünden devam)

Vaktiyle Diyanet Gazetesinde başmakale olarak yaz­dığım yazıyı yineleme gereği duydum.

YURDU GÜZELLEŞTİRMEK İÇİN AĞAÇ DİKİNİZ (1)

Bahar geldi. Ağaçlar çiçek, yaprak açtı. Güller de açmağa başlıyor. Tabiat yine yeşillendi. Ağaçların yemyeşil giysilere bürünmesi, tabiata bambaşka bir güzellik veriyor.

Kur'an'ı Kerîm'de ağaçların, bitkilerin tasviri önemli bir yer tutar. Uçan kuşlar, yeşillenen doğa, hal diliyle Allah'ın varlığını ve kudretini haykıran birer âyet kabul edilir. Sonbaharda yapraklarını döken ağaçların, ilkbaharda yeni bir canlılığa kavuşması, öldükten sonra dirilmeğe bir örnek olarak gösterilir. "Yeri kurumuş görürsün; üzerine suyu döktüğümüz zaman canlanır, kabarır ve gönül açan her çift (bitkiyi meyveyi) bitirir." (Hac: 5)

"Gökten bereketli bir su indirdik, kullara rızık olmak üzere onunla bahçeler, biçilecek daneli ekinler, küme küme tomurcukları olan boylu hurma ağaçları yetiştirdik. 0 su ile ölü yeri dirilttik. İşte insanların dirilmesi de böyledir." (Kaf: 9-11)

Doğayı gayet tatlı bir dille tasvir eden daha pek çok âyet vardır. Bunlar insanlara ağaç sevgisini, doğa sevgisini aşılar. Peygamberimiz Hz. Muhammed (sav) de insanları ağaç dikmeğe, ağacı korumağa teşvik etmiştir. Kendisi bir gün Ümmi Mübessir adlı bir kadının hurmalığına gitmişti. Bu hurmalığı bir Müslüman'ın mı, yoksa bir kâfirin mi diktiğini sordu. Kadın, bir Müslümanın dikmiş olduğunu söyleyince Allah'ın Resulü şöyle buyurdu: "Bir Müslüman bir ağaç diker, ya da bir ekin eker de ondan insan, hayvan veya herhangi bir mahlûk yerse o, kendisi için sadaka olur."

Ağacın insanlara pek çok faydası vardır, insan, beşikten mezara kadar ağaca muhtaçtır. Evimizin kapısı, penceresi, mobilyası ağaçtan yapılır. Ağaç yurdumuzun havasını temizler. Fabrika bacalarından, sobalardan, ocak­lardan çıkan dumanlar temiz havayı kirletir. Ağaçlar ise kirlenen bu havayı alır, yapraklarındaki yeşil madde yardımıyla güneş ışığı karşısında klorofil özümlemesi yapar, kendi bünyeleri için gerekli odun ve nişastayı temin ederler. Oksijen serbest kalır

Orman tarımın kalbidir. Kalbimiz nasıl vücudumuza gerekli olan kanı temizler, hücrelerimize gönderirse, orman da tarıma gerekli olan yeterli nemi, sıcaklığı ve havayı düzenleyerek bitkilere verir.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş