AĞAÇ DİKMENİN SEVABI PDF 
Salı, 18 Temmuz 2023 00:00

AĞAÇ DİKMENİN SEVABI

(...dünden devam)

Hocam insanın sağ iken diktiği meyve ağacından o kişi öldükten sonra başkaları hattâ kuşlar bile faydalansa amel defterine sevap olarak yazılırmış; bu doğru mu? Bir de babalar öldükten sonra oğullarının işlediği sevap ve günahlar amel defterlerine yazılırmış; bu doğru mu? Kısacası insan öldükten sonra amel defteri hâlâ açık olabilir mi? Lütfen cevaplar mısınız? Teşekkürler...

Cevap: 1) Peygamberimiz, insan ölünce amel defteri kapanır; yalnız geriye kamunun yararlandığı bir sadaka (hayrat); yahut kendisine duâ eden iyi bir evlat, ya da yararlı ilim bırakanın defteri açık kalır; bıraktığı güzel şeyler sürdükçe o kişiye sevap yazılır, buyurmuştur.

Ayrıca dikilen ağaçlardan, bitkilerden insanlar ve diğer canlılar yararlandığı sürece onu diken, yetiştiren kişiye sevap gideceği belirtilir. Bundan dolayı kabristana ağaç dikilmesi, ağaçların, bitkilerin Allah’ı tesbih ettikleri, onların tesbihinden ölmüş kimsenin de yararlanacağı hadislerde belirtilmektedir.

Bu konuda sunacağım bazı hadis mealleri, Peygamberimizin ağaç sevgisini ve çevreyi güzelleştirmeğe verdiği önem ve özeni gösterir:

“Bir Müslüman bir ağaç diker yahut ekin eker de ondan kuş, insan yahut herhangi bir hayvan yerse o meyve, onun için sadaka olur.” (Buhârî, Hars: 1). Bu Hadis, Müslim’de şöyledir:

“Bir Müslüman bir ağaç dikerse ondan yenilen, çalınan yahut hayvanların, kuşların yediği şey kendisi için sadaka olur. O meyveden birinin yiyip eksilttiği şey de onun için sadakadır.” (Müslim, Müsakat: 7)

“Bir Müslüman'ın diktiği ağaçtan, ektiği ekinden insan ve diğer canlılar yedikçe o kimse için sadaka olur.” (Müslim, Müsa­kat: 8). Başka bir hadiste bu sadakanın kıyamete kadar sürecek bir sevap getireceği belirtilmektedir (Müslim, Müsakat: 10).

“Her kim bir ağaç diker, onu koruyup büyütür, meyve vermesini sağlarsa o ağaçtan eksilen her meyve, Allah katında onu yetiştiren için sadaka olur.” (İbn Hanbel)

Peygamber’in arkadaşlarından Ebû’d-Derdâ, Şam’da ağaç dikerken yanına bir adam geldi:

– Sen Allah Elçisi’nin arkadaşı iken bununla mı uğraşıyorsun? Dedi.

- Dur bakalım, acele karar verme, dedi Ebû’d-Derdâ, ben Allah’ın Elçisi(s.a.v.)in şöyle buyurduğunu duydum: “Her kim bir ağaç diker de ondan bir insan veya Allah’ın herhangi bir yaratığı yerse, o yenilen şey, kendisi için sadaka olur.” (İbn Hanbel; et-Tar­ğîb: 3/375-376)

Hz. Peygamber, dünyayı yeşillendirmeğe, bitki örtüsünü korumaya teşvik etmiş, “Biriniz kıyametin koptuğunu görse dahi elindeki fidanı yere dikebilme fırsatı varsa diksin!” (İbn Hanbel, Müsned: 3/184, 191) buyurmuştur. Bu hadisin manzum çevirisi şöyledir:

“Kıyamet kopar görsen, elinde de bir ağaç,

Mümkünse dikmek için durmadan toprağı aç!”

Ağaç dikmeyi böyle vurgu ile öğütleyen Peygamberimiz, gereksiz yere ağaçları kesmeyi de şiddetle yasaklamıştır:

“Her kim bir fidanı keserse Allah onu tepe takla cehenneme atar!” (Ebû Dâvûd: Edeb: 159)

Bunca âyet hadîsler veriyorlar tek haber:

Ağaca kıyanlardan yüz çevirir Peygamber

2) İşaret ettiğim hadiste belirtildiği üzere çocuk, babası için duâ ederse, hayır yaparsa ölen babası bundan yararlanır. Ama çocuk, yaptığı kötülükleri, eğer babasının yönlendirmesiyle yapmamışsa, babası ondan sorumlu değildir. Çünkü herkes kendi günahından sorumludur. “Hiçbir günahkâr, başkasının günah yükünü çekmez.” (Fâtır, 35/18).

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş