BU NASIL TERBİYESİZLİK, NASIL VİCDANSIZLIK, NASIL ACIMASIZLIKTIR!!! PDF 
Pazartesi, 17 Temmuz 2023 00:00

BU NASIL TERBİYESİZLİK, NASIL VİCDANSIZLIK, NASIL ACIMASIZLIKTIR!!!

Milas Bodrum yolanda, Hava Limanı kavşağında dün çıkan yangında gazetelerin yazdığına göre 160 hektar orman yandı kül oldu. Yine haberlere göre yangın, sorumsuz bir kişinin yol kenarına attığı bir sigara izmaritinden çıkmış.

Bu nasıl terbiyesizlik, bu ne vicdansızlıktır! Her ağaç da bir canlıdır. Ve bu ağaçlar bizim ciğerlerimizdir. Ciğerlerimizi yakan bu vicdansız, terbiyesizlere ne diyelim? Nasıl kıyarsınız bu doğanın yeşile bürünmüş gelinlerine? Bunların yanmasına sebebolan acımasız bencillere Sultan Fatih’in biçtiği ceza ne kadar uygun düşmektedir!

“Ormanlarımdan bir dal kesenin (güncel olarak: bir dal yakanın) başını keserim!”

Böyle kamunun ciğerini yakan fütursuz, bencil, terbiyesiz insanlara herkese ibret olarak ceza verilmeli. Verilmeli ki herkes aklını başına alsın, zıkkımlandığı sigaranın izmaritini yola değil, arabadaki kül tablasına söndürüp koymalı, sonra uygun bir çöp sepetine atmalıdır.

160 hektar alanda ne kadar ağaç yandı ve o toprak üzerinde gözle görülen görülmeyen nice canlı yandı. Hiç şüphesiz bu insan müsveddeleri, toplumda gerekli cezası görseler de görmeseler de Allah’ın huzurunda bunun cezasını çekeceklerdir. Allah bir karıncasından vazgeçmez. Zulüm edenden karıncanın hakkını alır.

Kanuni Sultan Süleyman, bahçesinde bir ağaca taranmış olan karıncayı öldürmenin vebali olup olmadığını Şeyhülislam Ebu’s-Suûd Efendi’ye manzum olarak sorar:

Diraḫta ger tarânursa karınca      Vebâli var mıdır karıncāyı kırınca

Şeyhülislâm da manzum olarak şöyle cevap verir:

Varıldıkta yarın rûz-i cezâya         Süleyman’dan alur hakkın karınca

Bu münasebetle Ağaç dikmenin fazileti hakkında sorulan bir soruya verdiğimiz yanıtı aktarmak istiyorum...

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş