Kul hakkı affedilir mi? *** Kurban etinin paylaşım sorunu
Mayıs - 2012

Kul hakkı affedilir mi?

Aşağıda ..... bir yazınızdan iki paragraf var. Bu yazınızı okuduktan sonra merak ettiğim konu hakkındaki sorumu doğru kişiye sorduğumu biliyorum. Bu konuda beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Çok teşekkür ederim. Hayırlı günler dilerim.

Sorum: Kul Hakkı yenilerek işlenen günahın (okuduğum yazılarda günahın iki kısmı olduğu ve bu günahların da Allah'a ve kula olduğu şeklinde) hakkı yenilen kula ait olan kısmının Allah'a tövbe ile değil de, hakkı gasbedilen kişiden helallik alınmak suretiyle affedileceğine dair Kur’ân’daki ayet yada ayetleri belirtmenizi rica edebilir miyim? Demir Şenol

Cevap: Bu konuda birçok soruya verdiğim cevaplardan biri şöyledir:

Cenabı Hak bütün günahları dilerse bağışlar. Buna kul hakkı da dâhildir. Her şey Allah’ın dilemesine bağlıdır. O affetmek istedikten sonra hiçbir şey O’nun affına engel olamaz. Evet, Kur’ân’a göre tevbe etmeyen kātil en acı bir biçimde cezalandırılacaktır, ama gönülden tevbe, günahların bağışlanmasına vesiledir. Öyle olmasa İslam olmadan önce kız çocuklarını diri diri toprağa gömmüş olan kimseler affa uğramazlardı. Oysa Peygamberimizin açık ifadesiyle İslâm, önceki günahları siler. İslâm, önceki günahları sildiği gibi tevbe de günahları siler. Bu husus, Allah’ın dilemesine bağlıdır. Allah, hakka tecavüz etmiş yahut haksız yere cana kıymış bir kulunun tevbesini kabul edip bağışlamak dilerse, hakkına tecavüz ettiği kimseye bol ödüller verip hakkını helal ettirir. Özetle Allah’ın af ve mağfiretine sınırlama veya kısıtlama konulamaz. Çünkü: Ey nefislerine karşı aşırı giden kullarım, Allah'ın rahmetinden umut kesmeyiniz. Allah bütün günahları bağışlar!” (Zümer: 53) âyetinin genel hükmünü kimsenin daraltma ve kısıtlama hak ve yetkisi yoktur.

Allâme Şevkânî, şöyle diyor: “Tevbe kapısı her günahkâra açıktır. Allah’a gönülden tevbe, en büyük günah olan şirki dahi silerken bunun altındaki günahları – ki kasten öldürme de bu günahlardandır – nasıl silmez? Ancak kasten adam öldürenin öldürme suçunu itiraf edip kendisi hakkındaki hükme, ya kısasa veya diyet ödemeğe razı olması gerekir. Ama suçunu itiraf etmediği ve mahkemenin hükmüne teslim olmadığı halde pişman olup tevbe eden ve bir daha işlememeğe karar verenin affedilip edilmeyeceği hakkında kesin bir şey söylenemez. Allah, erhamurrâhimîn (merhametlilerin en merhametlisi)dir. İhtilâflı konularda kullar arasında hüküm verecek olan O’dur.” (Fethu’l-Kadîr: 1/499)


Kurban etinin paylaşım sorunu

Sayın hocam sizi saygıyla selamlıyorum. Sizin köşenizi her gün okuyarak güne başlarım. Öncelikle özel hayatımla ilgili bir mailime ertesi gün yazdığınız cevap beni o kadar mutlu etmişti ki, Allah sizden razı olsun. Hocam size soracağım bir şey var:

Biz kurban bayramında 5 kardeş beraber küçükbaş kurban kesiyoruz. Etlerini dağıtırken kurbanları ayrı ayrı ayırmıyoruz. Vereceğimiz ailelerin daha iyi faydalanması açısından mesela 5imizin birer payı kabul edip bir but’u bir eve gönderiyoruz. Bu şekilde 1 koyunu dağıtıyoruz. Vicdanen bizde sıkıntı yok, insanlar da seviniyor miktarı görünce. Ama bazıları her kurbandan ayrı ayrı dağıtmak gerekir, hepsinin payını bir koyunu dağıtarak yapmanız dine uymaz diyor. Bu konuda hatamız var mıdır hocam? Saygılarımı sunuyorum (Alpaslan)

Cevap: Böyle şeyler kulun niyyetine göre değer kazanır ama genel kural kesilen her kurbanın 3'e ayrılması, bir bölümü aileye, bir bölümü eşe dosta bir bölümü fukaraya. Ama siz kestiğiniz beş kurbanı bir araya getiriyor da işte bu birleştirilmiş etleri yine üçe bölüp aynı şekilde dağıtıyorsanız bence maksat aynı olduğuna göre bir sakınca olmaz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş