SEMÂ’, MEAL VE KASAS 82. ÂYETİN MESAJI (3) PDF 
Cumartesi, 12 Mart 2022 00:00

SEMÂ’, MEAL VE KASAS 82. ÂYETİN MESAJI (3)

(...dünden devam)

Yüce Allah: "O, yaratmada dilediğini artırır." (Fâtır: 43/1) buyurmuştur. Bazı müfessirler, bu artırılan şeyin "güzel yüz, güzel ses, güzel saç" olduğunu söylemişlerdir (El-Câmi li ahkâmi'l-Kur'ân: 14/320). Âyet, Allah'ın kullarına verdiği ni'metleri beyân konusunda olduğuna göre bazı insanlara verdiği güzel ses de Allah'ın nimet­lerindendir. Hadîste de: "Allah, güzel sesli olmayan peygamber gön­dermemiştir.” (Tirmîzi, Şemâil'de Katâde'den rivayet etmiştir.) buyurulmuş­tur. Hz. Dâvûd övülürken O'nun güzel sesli olduğu, o kadar ki O tesbîh ederken güzel sesinin etkisiyle kuşların da O'nun tesbihine katıldıkları bildirilmiştir. Yüce Allah buyurmuştur: "Davud'a dağ­ları ve kuşları boyun eğdirdik, O'nunla beraber tesbîh ediyorlardı.” (Enbiyâ: 79) Âyetin tefsirinde Vehb şöyle demiş: "Dâvûd dağların yanından tesbîh ederek geçerken dağlar ve kuşlar da O'nun tesbihini yankılarlardı."( El-Câmi li Ahkâmi'l-Kur'ân: 11/319)

Peygamber (sav): "Kur'ân'ı seslerinizle güzelleştiriniz, çünkü güzel ses, Kur'ân'ın güzelliğini artırır.” ( Dârimî, Fedâilu'l-Kur'ân: 34) Ebû Mûsâ'l-Eş'arî'yi: "Ona Dâvûd soyu mizmârlarından bir mizmâr verilmiş" diyerek övmüştür (Buḫârî, Fedâilu'l-Kur'ân: 31; Müslim, Müsâfırîn: 235, 236; Tirmîzi, Menâkıb 55; Ne-sâ'î, İftitâh: 83. ...).

Bu âyetler ve hadîsler, güzel sesi övmektedir. İster hayvan hançeresinden, ister insan hançeresinden, isterse müzik âletleri gibi cemâdâttan çıksın ses haram değildir. Özellikle güzel ses, Allah'ın ni'metlerindendir. Ses bakımından hançereden hançereye fark olma­dığı gibi canlı ile cansızdan çıkması arasında da fark yoktur, insanın kendi isteğiyle boğazından yahut herhangi bir âletten meselâ teften, neyden, davuldan vs.den çıkardığı sesler, bülbül sesine kıyâs edile­bilir (bülbül sesi nasıl sevilen bir ses ise, herhangi bir âletten çıkan güzel ses de öyledir) (İhyâ: 2/347).

Hz. Peygamber (s.a.v.) Medîne'ye geldiklerinde, kadınların def çalıp:

"Veda" geçitlerinden üstümüze dolunay doğdu! Her dua eden, Allah'a yalvardıkça bizim şükretmemiz (yeryüzünde Allah'a yalva­ranlar sayısınca teşekkür etmemiz) gerekir!" diye şarkı söylemeleri, sevinç vesilelerinde şarkı ile sevinci açığa vurmanın caiz olduğunu kanıtlar. Onların bu hareketi, Peygamber'in hicretinden duydukları sevincin işareti idi.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş