EDEPSİZLER BİRBİRİNE İLGİ DUYARLAR (1) PDF 
Cumartesi, 23 Ekim 2021 00:00

EDEPSİZLER BİRBİRİNE İLGİ DUYARLAR (1)

Sevgili Hocam,

Allah, kendi dinine yaptığınız  büyük hizmetler ve bizim de bu hizmetlerden fevkalade istifade etmemizden dolayı sizden razı olsun. Rabbimiz hikmetinden sual olunmaz diye başlayarak, Kuran-ı Kerimin iki ayeti muvacehesinde size bir soru yöneltmek istiyorum.

Kuranı Kerimin bir ayetinde: 'Zinâ eden erkek, zinâ eden veya ortak koşan kadından başkasıyla evlenmez; zinâ eden kadın da zinâ eden veya ortak koşan erkekten başkasıyla evlenmez. Böyleleriyle evlenmek mü’minlere harâm kılınmıştır' denilmek­tedir.

Bir başka ayetinde ise Lut (aleyhisselam)'ın ağzından onun oğlancıl kavmine:

"Ey kavmim, dedi, işte kızlarım, onlar sizin için daha (güzel, daha) temiz! Allah’tan korkun, konuklarımın içinde beni rezil etmeyin!” dediği ifade edilmektedir. 

Bu iki ayetin kısaca karşılaştırmalı tefsirini istirham edeceğim. Saygıyla ellerinizden öperim...

Cevap: Sorunuzu cevaplamak birkaç saatimi aldı. Selam ve sevgilerle.

"Zinâ eden erkek, zinâ eden veya ortak koşan kadından başkasıyla evlenmez; zinâ eden kadın da zinâ eden veya ortak koşan erkekten başkasıyla evlenmez. Böyleleriyle evlenmek mü'minlere harâm kılınmıştır." (Nur: 3)

3’ncü âyette zinâ eden erkeğin, ancak zinâ eden veya şirk koşan bir kadınla evleneceği; zinâ eden kadının da ancak zinâ eden veya şirk koşan bir erkekle evleneceği; böyle kimselerle evlenmenin, mü'minlere haram kılındığı bildirilmektedir.

Katâde ve Mukâtil ibn Hayyân'a göre Allah, mü'minlere, fahişelerle evlenmeyi haram kılmıştır. Bu âyet: "Ve inananlardan namuslu hür kadınlar ve sizden önce Kitap verilenlerden namuslu hür kadınlar, zinâ etmeksizin, gizli dost tutmaksızın namuslu biçimde mehirlerini verdiğiniz takdirde size helâldir" (Mâide: 5) âyetleri gibidir. Bundan dolayı İmam Ahmed: "Namuslu bir erkeğin, fuhşuna devam eden bir fâhişe ile; namuslu bir kadının da günahına devam eden bir fâcir(zinâ eden)le evlenmesi haramdır. Ancak tevbe ederlerse onlarla evlenilebilir" demiştir (İbn Kesîr, Tefsîr: 3/263).

Tevbe eden kimse, günâhından temizlenmiş olur. Vaktiyle zinâ etmiş olsa da tevbe eden bir kadın veya erkekle evlenmekte bir sakınca yoktur.

(devamı yarın..)

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş