Guslü bir mezhebe göre alma zorunluluğu var mı? *** Lütfen okuyun hocam

Guslü bir mezhebe göre alma zorunluluğu var mı?

Sayın hocam.. hiçbir mezhebe uymadan da gusül abdesti alınabilir mi? Ben Hanefi mezhebindenim(bundan dolayı da mutsuzum açıkçası) çünkü Hanefi’de gusülde ağza burna su vermek farz illa ki ağza burna su vereceksin yoksa guslün kabul olmaz diyor, ama Şafii mezhebi ağza burna su vermeden de gusül abdesti alınacağını savunuyor..böyle ikilik olur mu? Ben Hanefi’ye göre hareket edince ağzıma burnuma su verirken çok zorlanıyorum; sürekli takıntıya düşüyor tekrarlıyorum.. dolayısıyla banyom azaba dönüyor.. Dinden soğuma noktasına geliyorum.. Maide suresinde okuduğum kadarıyla cünüpseniz temizlenin diye emrediyor, yani ağza burna su vermeyle ilgili Kuran'da genel bir ifade bulamadım..

Süleyman Ateş hoca da bu konuda benimle hemfikir.. Ama Hz. Muhammed'e ve o dönemki İslam'a dayanamayan, kaynaksız bu mezheplerin ortaya çıkışıyla insanları bu şekilde İslam’ın kolaylıkları varken zor durumda bırakmak hangi anlayışla savunulabilir, ben açıkçası o mezhep önderlerinin sırf bu şekilde takıntı hastalarını zora koştukları ve İslam’dan soğuttukları için öbür tarafta yatacak yerleri olmadığını düşünüyorum. İnsanlar, bir mezhebe bağlı olmazsan dinsiz sayılırsın, gusül abdestini mezheplerin emrettiği şekilde almalısın vb. telkinlerde bulunarak zaten ağza burna su vermekte zorlanan takıntı hastası şahsımı iyice takıntıda bırakıyorlar..

6 yıldır bu yüzden antidepresan kullanıyorum, ne yerdeyim ne gökteyim, açıkçası bu yüzden yaptığım ibadetin tadını dahi alamıyorum. Benim inandığım Allah, inandığım İslam bana din konusunda kaldıramayacağımdan fazlasını yüklemez diye biliyorum. Ama işin içine mezhepler girince her şey allak bullak oluyor.. Ben ne yapmalıyım hocam bu gusül abdesti konusunda yardımlarınızı rica ediyorum..

Cevap: Kardeşim Kur'ân'a göre gusül, bütün vücudu, yani vücudun dış kısmını tertemiz yıkamaktır. Peygamberin sahabileri (arkadaşları) Hanefi Şafii bilmezlerdi. Çünkü bu mezhepler onlardan 100 yıl sonra çıkmaya başlamıştır. Sen şimdi duşun altına gir veya banyoya gir, bütün bedenini tertemiz yıka. İşte gusül yapmış olursun. Ağzını yıkasan da olur, yıkamasan da. Ağzını burnunu yıkamasan da guslün tamamdır. Çünkü ağız burun bedenin dış kısmı değil, iç kısmıdır. Böyle ayrıntılarla uğraşmak sana hiçbir yarar sağlamaz. Kimseye de sağlamaz. Kafanı böyle takıntılarla meşgul etme. Yazık olur sana. Allah gönlüne huzur versin.

 

Lütfen okuyun hocam

Allah sizden razı olsun sevgili hocam. Allah sizin gibi ilim sahiplerini selamete erdirsin. Verdiğiniz nasihati dinleyerek dediğiniz gibi yaptım hocam, işsiz kalmak pahasına da olsa. Yaşımdan dolayı maalesef birçok kapı yüzüme kapanıyor.

Sevgili hocam size birkaç soru daha sorarak başınızı ağrıtacağım ama eğer size en uygun bir zamanda cevap verebilirseniz çok sevineceğim.

"Kasten mü'mini öldüren ebedi olarak cehenneme girer" ayetinde kasıt bizzat mümin öldürmek mi anlaşılmalı? Öldürmekten amaç mümin olduğundan dolayı öldürmek mi? Örneğin; kürtaj ile alınan dünyaya gelmemiş ceninin, yaratılışı itibariyle mü'min olduğunu düşünürsek ve bu olayı yapan anne ve babasının da kasıt işlediğine göre bu ayete dahil oluyorlar mı?

Bir de hocam 5 vakit namaza başladık çok şükür. Ancak namazım dilden öteye gitmediği gibi namazımı kılarken aklımdan bin bir türlü şeyler geçiyor. Keşke diğer insanların söylediği gibi sadece dünya işleri geçse diyorum. Benim aklımdan Allah affetsin her türlü küfür, Rabbime şirk kelimeleri geçiyor. Kendi maneviyatımda da bunun tek sorumlusu olarak senelerce dinime uygun olmayan şekilde kişilere hizmet etmeme bağlıyorum kendi aklımca. 30 sene sigara içmiş birinin ciğerlerinde biriken zift gibi ruhumun öylesine kirlendiğini, kıldığım namazlarda idrak ediyorum. Bazen namaz kılarken kafamdan geçen küfürlerin etkisiyle sinir krizi geçiyorum, ağlamaya başlıyorum. Rabbime sığınıyorum, O’ndan yardım diliyorum. Biliyorum muhakkak O beni işitiyor.

Ben O’na ulaşamıyorum. Nefsimle ve bana küfrü fısıldayan şeytanlarla mücadele içinde geçiyor namazlarım. Peygamberimizin bir hadisi şerifini okudum. Günde sabah ve akşam olsun hatta şimdi işsiz olduğum için aklıma estikçe Yasin Suresini okuyorum. Rabbimden hep yardım diliyorum beni bu vesveselerden kurtarması için. Sevgili hocam bu konu hakkında yine sizden güzel bir nasihat bekliyorum. Denizhan Y.

Cevap: Allah yardımcın olsun. Kalbinden ne geçerse geçsin, sen yine mümkün olduğunca namazını kıl. Allah hatalarını bağışlar. Biz O'nun kuluyuz. O bizi bizden çok sever. Mümkün olduğunca O'nu çok sevmek gönle huzur verir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş