İnce hesaplar takvimcilerin işi *** Herkes gücünün yettiğini yapar *** Sapık ilişkiye kılıf mı?

İnce hesaplar takvimcilerin işi

Sabah namaz vakti

Çok Muhterem Hocam, her yazınız bizim için çok büyük değer taşıyor. Her biri dosyalanıp saklanıyor. Bu bilgiler "KUR’AN"ın ve dinin öğrenilmesine "IŞIK" tutuyor.

Sorun namaz ve bilhassa SABAH namazının vakti ile ilgili.

"GÜNDÜZÜN İKİ UCU" deniliyor. Gündüz, gün doğumu ile başladığı anlayışına göre bir karmaşa yaratıyor gibi...

Mesela 13 Ocak gününü ele alalım o gün, güneşin doğma saati 7.21 Buna göre bir namaz vakti değerlendirmesi yapmanız benim gibilere IŞSIK tutacaktır. Ek olarak da namaz kılınmaması istenen vakitleri de bildirmeniz ricasıyla her işinizin gün ışığı sıcaklığı taşıması dilek ve saygılarımla. F.A.

Cevap: Ben takvimci değilim. Biz genel prensipleri söyleriz. Güneşin doğmasına 10 dakika kalıncaya dek namaz kılınabilir. Hatta henüz güneş doğmadan başlanan namaz güneş doğsa da devam edilip bitirilir. İkindiden sonraki vakit de öyledir. Güneşin batmasıyla ikindi vakti çıkar, akşam vakti girer. Henüz güneşin kızartısı varken ikindi namazına başlayan da, güneş batsa da ikindiyi tamamlar.

Ben Kur'ân'da namazın kılınamayacağını belirten bir âyet bilmiyorum. Bu konudaki hadisler de çelişkilidir. Namazın kılınamayacağı bir vakit yoktur. Namaz Allah'ı zikirden ibarettir, temeli zikirdir. Allah'ın anılması yasak olan bir zaman olabilir mi? Kur'ân her zaman Allah'ın zikredilmesini emreder.

 

Herkes gücünün yettiğini yapar

Sayın hocam, bu ülkede aklı eren-ermeyen herkes dinimizi en iyi kendisinin bildiğini sanıyor. Yapılması istenilenlerle yasak ve günahların listesi o kadar uzun ki insan neyi yapıp neyi yapmayacağı konusunda şaşırıp kalıyor. Zaman zaman kimi insan " Bu kadar çok şeyi yamak ve bir o kadar şeyden de uzak durmak mümkün olmadığına göre ben bu işte yoğum arkadaş" demekten kendini alamıyor. Kimi insan da günah korkusu ile bu dünyada insan gibi yaşamaktan kaçınıyor. Din ve ibadet adı altında o kadar çok tuhaflıklar yaşanıyor ki insan gülsün mü kızsın mı inanın karar veremiyor. Çoğu insanımızın kendine kolaylık gösterene değil de zoru gösterene itibar etmek gibi tuhaf bir huyu da var. Siz kolay olanı göstermeye çalışıyorsunuz bu yüzden de işiniz zor hocam. Ali Çetin

Cevap: Öyle ama bize yüklenen görev var, yapabildiğimiz kadarını yaparız. Yapamadığımızdan da sorumlu olmayız.

 

Sapık ilişkiye kılıf mı?

Hocam eşcinsellik dinimizce büyük günahlar arasında sayılıyor. Peki, bazı bilim adamları eşcinselliğin hormonal bozukluktan kaynaklandığını ve o kimselerin bir suçu olmadığını söylüyorlar. Bu durumda o kişiler ellerinde olmayan bir şeyden dolayı nasıl günahkâr sayılabilirler? G. Ö.

Cevap: Sapık duygularına sahibolsun edepsizler! Ne demek istiyorsunuz? Tamam, bunların yaptığı doğal mıdır diyelim? Siz o bilim adamlarına da bakmayın. Herkes hayatını Kur’ânın belirlediği sınırlar çerçevesinde devam ettirmelidir. Kur’ân’ın yasakladığı şeylerden uzak durmak her mü’minin görevidir. Zina dürtüsü herkeste vardır ama inanan insan dinin yasakladığı bu eylemden uzak durur. Sözünü ettiğiniz duygular içinde bulunan insan da dinin yasaklarına uyarak sapık ilişkilerden kaçınır.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş