NAMAZDA KIRAAT
Pazar, 30 Temmuz 2017 00:00

NAMAZDA KIRAAT

Saygıdeğer Hocam,

Teşekkürle başlamak istiyorum; bu hizmetiniz ve tüm hizmetlerinizden, bizler gibi C. Allah da sizden razı olsun inşaallah!

Hocam (namazda) kıyamda Fatiha-i Şerifeden sonra okuduğumuz ayet/ayetler hakkında olacaktı sorum: Bir namazda bu okuduğumuz ayet/ayetleri Mushaf'ın tertip sıralaması veya biliyorsak nüzul sırasına uyarak okumamız efdaldir, diye biliyorum.

Sabah namazının farzında, çok değer verdiğim bir hocamın imametinde kılarken yaptığı gibi (ki o beher rekatta iki sayfa okurdu), ben de hiç olmazsa bir sayfa veya ona yakın kıraat etme gayretindeyim. Tabii gayretlenip ezberlediğim ayetlerin sayısı mahdut. Bir/birkaç ayetlik ezberlerim dışında, 2-3 tam sayfa ve 7-8 de yarım sayfa mertebesinde...

Sorum şu Süleyman Hocam: Arasında cüz ve sayfa aralığı olan iki yarım sayfayı peşpeşe okuyabilir miyim? Somut soracak olursam; Yasin Suresi'nin son yarım sayfası (son 7 ayet) ile Cuma Suresi'nin sonu olan yarım sayfa (son 3 ayet)i birleştirerek bir rekâtın kıyamında okuyabilir miyim?

Meramımı biraz uzun ve karmaşık anlatıp vaktinizi zayi ettiysem özür diler, en kalbi duygularımla hürmetimi arz ederim Süleyman Bey Hocam!

Teşekkür ederim. İki cihanda da aziz olun inşaallah!

Cevap: Bir önceki surenin ezberlediğiniz âyetlerinin ardından bir veya birkaç sure sonraki surenin yine bildiğiniz âyetlerini okuyabilirsiniz. Bunda hiçbir sakınca yoktur. Çünkü Kur'ân: Fakra'û mâ teyessere mine'l-Kur'ân: Kur'ân'dan kolayınıza geleni okuyunuz!" buyurmaktadır. İbadette zorluk yoktur, önemli olan okuduğunu huzur ve huşu ile okumaktır.