YANLIŞ KULLANILAN İKİ DİNİ TERİM: İHANET VE ŞEHADET (2)
Salı, 28 Kasım 2017 00:00

YANLIŞ KULLANILAN İKİ DİNİ TERİM: İHANET VE ŞEHADET (2)

(...dünden devam)

Fecr 16’ncı âyette ihanet ikramın tam karşıtı olarak kullanılmıştır. İkram değer vermek, yükseltmek anlamını verirken ihanet değersiz­leştirmek, küçük düşürmek demektir. Ve Allah’tan kula yapılan bir eylemdir. İnsan Allah’ın ihanet ettiğini, yani kendisine değer vermediğini, kendisini küçük düşürdüğünü, ezdiğini söyleyerek yakınmaktadır. Allah gerektiği zaman kuluna ihanet eder ama hâşâ Allah hıyanet etmez. Özellikle siyasilerimiz ve medyamız ihanet kelimesini hıyanet anlamında kullanmaktadırlar. Oysa ihanet hıyanet demek değildir. Hâşâ Allah hıyanet etmez, çünkü Allah hıyanet edenleri sevmez: “İnnallahe layuhibbu’l-hainin: Allah hainleri yani hıyanet edenleri sevmez.” buyurmaktadır. Hıyanet yüzden başka görünüp içten aleyhte çalışmak, vatan ve millet aleyhine birtakım işler yapmak demektir ki büyük bir suçtur. Yasalarımızda vatan hıyanetinin cezası idam idi. Siyasilerimize ve medyamıza kelimeleri doğru kullanmalarını, ihaneti hıyanetle karıştır­mamalarını tavsiye ederim. İnsan için ihanet kibir ifade ettiğinden ahlaka uygun düşmez ama suç değildir. Fakat hıyanet cezası idam veya şimdiki durumda müebbed hapis olan büyük bir suçtur.

İkinci terim ise şehadettir. Şehadet dini bir mertebedir. Kur’ân ve hadislere göre Allah yolunda çarpışırken yahut din vatan ve namusu koruma uğrunda öldürülen kimse şehîd olur, şehadet mertebesine ulaşır. Ama normal kazalarda ölenler şehîd sevabı alsalar da bunlara şehîd demek, şehadeti ucuzlatmak olur. Eğlence ve içki veya dinin haram saydığı bir eylemi yaparken saldırıya uğrayıp ölenlere şehîd denmez. Onların işi Allah’a kalmıştır. Cenabı Hak şöyle buyurmaktadır: “Rabbiniz sizi daha iyi bilir. Dilerse size acır, dilerse size azâbeder. Biz seni, onların üzerine vekîl göndermedik.” (İsra: 54)

Allah dilerse kulunu bağışlar, dilerse cezalandırır. O hususta bir hüküm veremeyiz ama onlara şehîd oldu demek de dinin anlatımına uymaz. Her terimi özellikle dini terimleri yerinde kullanmak gerekir. Böyle kazalara kurban gidenleri elbette Cephede vatan muhafazası için çarpışan ve canını veren Mehmetçiklerle bir tutmak doğru olamaz!

***