İSMAİL İLE İLGİLİ HURAFE (1)
Cuma, 17 Şubat 2017 00:00

İSMAİL İLE İLGİLİ HURAFE (1)

(...dünden devam)

Sayın hocam, Musevilikte Allah 12 başkan seçiyor'. Hıristiyanlığa 12 havari. İslamiyet’te 12 imam Hazreti İsmail’in bebekken ayağını vurup yerden 12 kuyudan su fışkırması. Bu 12 rakamının anlamının özelliği nedir? Saygılarımla...

Cevap: Bunu nereden çıkardınız? Hz. İsmail’in bebekken ayağını yere vurmasıyla 12 kuyudan su fışkırdığı nerede var? Âyette mi, hadiste mi? Ne âyette var böyle bir şey ne de hadiste. Hem ayağını yere vurmakla nasıl su fışkıran 12 kuyu oluşuyor? İsmail henüz bebek. Bebeğin ayağını vurmasıyla su çıktığı hadislerde var ama bu 12 kuyu nereden çıktı? Kaldı ki Kur’ân’da böyle bir söylem de yoktur. Şimdi Kur’ân’a bakalım:

"Rabbimiz, ben çocuklarımdan bazısını, senin Harâm Evinin yanında, ekinsiz bir vâdiye yerleştirdim. Rabbimiz, namazı kılsınlar diye (böyle yaptım). Artık sen de insanlardan birtakım gönüllüleri, onları sever yap ve onları çeşitli meyvelerle besle ki şükretsinler." (İbrahim: 37)

İbrahim Suresinin 35-41’nci âyetlerinde, karısını ve çocuklarından birini getirip ekinsiz Mekke vadisine yerleştiren Hz. İbrâhîm'in duâsı anlatılır. 37’nci âyette İbrâhim'in: "Ya Rabbi zürriyetimden bir kısmını senin dokunulmaz, çevresinde kan dökülmez Evinin yanına yerleştirdim" dediği anlatılır. Bu sözden İbrâhîm'in, Ka'be'yi yaptıktan sonra böyle duâ ettiği anlaşılmaktadır. Çünkü "el-Beytu'l-Muharrem'' Ka'be'dir. Ka'be henüz yapılmadan böyle söylemesi uygun olmaz.

İbrahim'in bu duâsına bakarak Ka'be'nin ta Âdem'den önce melekler tarafından yapıldığı hakkında rivayetler ortaya atılmıştır ki bunların akla, mantığa sığar tarafı yoktur. Melekler niçin Ka'be'yi yapsınlar? Ka'be'nin Âdem tarafından yapılmış olmasına inanmak da safdilliliktir. İlk insan, oldukça sanat ve teknik isteyen bir yapı yapma becerisine sahip değildi. Kur'ân'ın söylemediği şeyleri Kur'ân'a yakıştırmak doğru olmaz.

Mekke'de inen âyetler içinde ilk defa burada İbrahim'in çocukların­dan birinin Mekke ile irtibatı anlatılmakta, daha sonra bu çocuğun İsmâîl olduğuna işâret edilmektedir. Bazı kimselere göre ancak Hz. peygamber Medine'ye hicret edip Yahudilerle ilişki kurduktan sonra inen âyetlerde İbrahîm'in Mekke'ye geldiği, İsmâ'îl'in babası olduğu zikredilmiştir. Yani peygamber Aleyhisselâm, İbrahim'in, Arapların atası olduğu düşüncesini Medine'ye geldikten sonra Yahudilerden öğrenmiştir (Enbiyâ Sûresi: 105).

(devamı yarın..)