MAZERETSİZ TUTULMAYAN ORUÇLAR İÇİN FİDYE VERİLİRMİ? *** HASTANIN FİDYESİ
Pazartesi, 28 Mart 2016 00:00

MAZERETSİZ TUTULMAYAN ORUÇLAR İÇİN FİDYE VERİLİRMİ?

Sayın Hocam ..,

Hocam benim sualim geçmişte herhangi bir mazeretim olmaksızın tutmadığım oruçlarıma şu an fidye ödersem mesuliyetim biter mi? Vereceğiniz cevap için şimdiden çok teşekkür ederim...

Cevap: Geçmişte bile bile tutmadığınız oruçlar için ne kaza, ne de fidye gerekmez. Çünkü bile bile kasten oruç tutmayan, namaz kılmayan insan kültür Müslümanı olsa bile eylemli Müslüman değildir. Bun insan tevbe edip dini emirleri yapmaya başlayınca artık eskiden yapmadığı ibadetleri kaza etmesi gerekmez. Allah'a gönülden tevbe edip af dilemesi gerekir. Böylesinin durumu yeni Müslüman olmuş insanın durumuna benzer. Yeni Müslüman olandan geçmiş ibadetlerini kaza etmesi gerekmez. Zira eylemli olarak İslâm'a dönmek, geçmiş günahları siler.

 


 

HASTANIN FİDYESİ

Hocam merhaba,

Annemle ilgili bir soru sormak istiyorum. Annem 58 yaşında ve geçirdiği nörolojik bir rahatsızlığın ardından 9 yıldır ilaç kullanıyor. İlaçlarından birini sabah ve akşam günde 2 kez, diğerini günde 1 kez alıyor. Doktor oruç tutmasının ilaç almasını aksattığı gerekçesiyle oruç tutmaması gerektiğini söylemişti. Bu durumda annem oruç tutmayıp bunun fidyesini mi vermelidir, yoksa kışın yaklaşık 12-13 saatlik oruç olduğu için o zaman oruç tutsa olur mu? Yahut başka ne yapılabilir? Şimdiden teşekkür ederim, ...

Cevap: Annenizin hastalığı geçici değil de sürekli ise her gün için bir fidye verir. Ama hastalığı geçici ise, yani daha sonra şifa bulacaksa fidye vermez, iyileştiği zaman tutamadığı günleri kaza eder. Ben size Kur'ân'ın buyruğunu yazayım. Hükmü siz de çıkarabilirsiniz. Kur'ân şöyle buyurur:

"(Oruç) Sayılı günler olarak (farz kılınmıştır). Sizden kim hasta veya seferde olursa tutamadığı günler sayısınca başka günlerde (tutar). Oruca (güç) da­yananların fidye ver­mesi, bir yoksulu doyurması lâzımdır. Bununla beraber gönül isteğiyle kim bir iyilik yapar(oruç tutar)sa o, kendisi için iyidir. Bilirseniz oruç tutmanız, sizin için daha hayırlıdır." (Bakara: 184)