ALLAH RIZIKLARI EŞİT Mİ YARATTI VEYA ÖYLE OLMASINI MI İSTİYOR? (6)
Pazar, 06 Aralık 2015 00:00

ALLAH RIZIKLARI EŞİT Mİ YARATTI VEYA ÖYLE OLMASINI MI İSTİYOR? (6)

(...dünden devam)

Zümer: 52. âyetin tefsiri

"Bilmediler mi ki Allah dilediğine rızkı açar ve kısar. Şüphesiz bunda inanan bir toplum için ibretler vardır." (Zümer: 52)

Allah dilediğine rızkı bol, dilediğine dar verir. Kimini bollukla, kimini darlıkla dener. İnananlar, bunu Allah'ın yaptığını ve bu yaptığında hikmetler bulunduğunu bilirler. İnsanın zengin olması, kendisinin Allah katında makbul olduğunu göster­meyeceği gibi fakir olması da Allah katında kötü olduğunu göstermez. Servet mutluluk vesilesi değildir. Allah dilerse fakiri mutlu eder, zengini mutsuz. Kişi bulunduğu hale şükredip Allah'a bağlılık ve güvenini sarsmamalıdır. 52’nci âyette inkâr tarzındaki soru, müşriklerin, rızkı Allah'ın verdiğine inandıklarını gösterir. Çünkü: "Bilmiyorlar mı ki Allah dilediğine rızkı bol verir, dilediğine dar" bu­yuruluyor. Demek ki onlar bunu biliyorlardı. Bunu bildikleri halde kendilerini fakirlerden üstün görüyor ve Allah'ın bundaki hikmetini düşünmüyorlardı. Bu âyetin son fıkrası, Allah'a inananların, Allah'a tam güvenlerini ve O'nun takdirine huzur ile razı olduklarını, darlıkta da, bollukta da Allah'a güvenle bağlılıklarını gösterir.

Üstünde ağır baskılar,

"De ki: 'Siz mi arzı iki günde Yaratan'a nankörlük ediyor ve O'na eşler ko­şuyorsunuz? O, âlemlerin Rabbidir.' 10- Arza, üstünden ağır baskılar (sağlam dağlar) yaptı. Onda bere­ketler ya­rattı ve onda arayıp soranlar için gıdalarını (bitkilerini ve ağaçlarını) tam dört günde takdîr etti (düzene koydu)." (Fussilet: 9-10)

Fussilet: 9-10’ncu âyetlerde yeri iki günde yaratan Allah'a karşı nankörlük edip O'na ortaklar, benzerler tasarlayan insanlara inkâr tarzında bir soru ile bu yaptıklarının şaşılacak bir şey olduğu belirtiliyor ve aslı iki günde yaratılmış olan Dünya'nın üzerine yüksek dağların birer baskı gibi atıldığı, bitki ve ürünlerinin yaratıldığı, Dünya'nın, yaratılmasından itibaren dört gün içinde canlıların yaşamasına elverişli hale getirildiği buyurulmaktadır.

Bu âyetlerde Allah'ın herkese eşit miktarda rızık yarattığı nereden çıkarılıyor? Tam tersine Kur'ân, Allah'ın kimine bol, kimine dar rızık verdiği vurgulanırken insanlar kendi kafalarındaki önyargılarını âyetlerde okumaya çalışıyorlar. Kimsenin böyle bir şey yapmaya hakkı yoktur. Tam eşitlik doğaya aykırıdır. Herkesin gücü aynı mı, güzelliği aynı mı? Fiziksel ve ruhsal yetenekleri, zekâsı aynı mı? Zorlama manalar Kur'ân'ı çarpıtmaya yol açar.

***