PEYGAMBERİMİZİN ZEVCELERİ VE AYŞE’NİN YAŞI HK.
Pazartesi, 08 Eylül 2014 00:00

PEYGAMBERİMİZİN ZEVCELERİ VE AYŞE’NİN YAŞI HK.

Cevaplarsanız minnettar olurum

SN HOCAM;

İnancımızda bize iletilen bazı konular içimi daraltıyor. Mesela Peygamberimizin çoğu kaynakta 13 tane eşinin olduğu iletiliyor. Elbette bunu bizim sorgulamaya hakkımız yok ama düşünmeden de edemiyor insan. Ayrıca Peygamberimizin eşi Ayşe ile 9 yaşında iken evlendiği söyleniyor. Bunu benim aklım almıyor. Bu konuda bilgi verirseniz çok sevinirim.

Bir diğer konu da Kur'ân’da belirtilen Peygamberimizin üvey oğlunun eşi ile evlenmesi durumu. Kur'ânda benim anladığım kadarıyla Allah Peygamberimize içinde sakladığını bildiğini ve oğlunun onu boşadıktan sonra evlenebileceğini söylüyor. Bu durumda hem Peygamberimiz hem de Üvey oğlunun eşi ayrı kişilerle evli iken Peygamberimiz o hanıma meyletmiş olmuyor mu? Bu konuda da bilgi verirseniz sevinirim.

Teşekkürler...

Cevap: Evet, Peygamberimizin 13 hanımı vardı. Bunlarla fiilen evlenmişti. Ama nişanlanıp fi'len ayrılmadığı hanımları da katarsanız bunların sayısı toplamda 15/16'ya varır. Fi'len 13 hanımla evlenmiş, kendileri vefat ettiği zaman geriye 9 hanımı kalmıştır.

Siz neden bundan rahatsız oluyorsunuz ki? Peygamber'in yetiştiği toplumda erkekler sınırsız evlenebilirlerdi. Bir erkeğin, fiziksel ve finansal gücüne göre 3, 5, 10, 20 hanımı olabilirdi. Buna cariyeleri de katarsanız sayı daha da kabarır. Daha gerilere gidersek Hz. Davud'un yüz karısı, oğlu Süleyman'ın da tam bin karısı vardı. Bu durum, toplumlarını hiç rahatsız etmiyordu. Kur'ân ise bu sınırsız evlenmeyi en çok dörtle sınırlamış ve hanımlar arasında adalet yapamayacak olanlara bir tane ile yetinmelerini emretmiştir.

Gelelim Ayşe'nin evlenme yaşına. Bu tamamen abartı, hatta uydurmadır. Çünkü Ayşe Peygamberimizin kızı Fatma ile aynı yılda doğmuştur. Hz. Fatma babasının peygamberliğinden beş yıl önce doğmuştu. Aynı yılda doğmuş olan Ayşe, Peygamber'in Medineye hicretinden iki yıl sonra evlenmiştir. Mekked'de peygamberlik süresi 13 yıl sürmüş, 2 yıl da Medine'de geçmiş, etti mi 15 yıl, Peygamberlikten beş yıl önce doğduğuna göre demek ki Ayşe Peygamberle evlendiği zaman 20 yaşında idi. Tarih kaynakları böyle söylüyor. Ne dokuz yaşı? Bir kere Ayşe, Mekke'de iken daha önce Cübeyr ibn Mut'im ile sözlenmişti. Peygamber Ayşe'yi tanımıyordu bile. Ayşe'yi ona münasip gören Peygamber'in halası idi. Çünkü Peygamber'in ilk hanımı Hatice ölünce ona hizmet edecek birini düşünen hala, Ebubekir'in kızını uygun gördü ve babasından istedi. Ebubekir de Cübeyr'e mazeret bildirip Ayşe'yi Peygamber'e sözledi ama Peygamber Mekke'de iken onunla evlenmedi. Ancak Medine'ye göçtükten iki yıl sonra evlendi. Yani Ayşe evlendiği zaman en az 18-20 yaşında idi. Durum budur ama nedense insanlar bu yalanı dillerine pelesenk ettiler ve hep bu noktadan Peygamber'e saldırıyorlar. İstedikleri kadar saldırsınlar, bize Peygamber'in fiziksel hayatı değil, bıraktığı mesaj gereklidir. Peygamber'in fiziksel hayatı tarihsel, ama mesajı evrensel ve ilelebed payidardır. Üç beş kendini bilmez ona saldırsa bile dünyada her an onun hayranları artıyor.

Ünlü Rus yazarı Tolstoy, Hz. Peygamber'e hayranlığını belirtmiş ve bir Müslüman olarak ölmüştür. Ondan önce de ünlü Alman şairi bakın ne demiş: "Ben İslam'a tutunduğumu gizlemem!" , "İsa tek tanrıya inanmayı öğütledi ama zamanla onun inancı bozuldu. Hz. Muhammed İsa'nın mesajı olan tek Tanrıya inanmayı ve O'na kulluğu öğretti. Eğer İslam Allah'a teslim olmak ise biz hepimiz Müslüman olarak doğuyoruz. Müslüman olarak ölüyoruz!"

 

Hikmetli söz

 

"Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır.Yeryüzündeki kötü insanlar ise, kendi iradelerini hakim kılmak için Allah'ı kullanırlar." Giordano Bruno (İtalyan filozofu 1548-1600)