MA’RİFET, KEŞİF İLHAM HAKKINDA BİLGİ TALEBİ *** EŞLERİN BİRBİRİNE HAKLARI
Cuma, 23 Mayıs 2014 00:00

MA’RİFET, KEŞİF İLHAM HAKKINDA BİLGİ TALEBİ

Bu konu ile ilgili soru:

Sizin bilginiz hangisine giriyor sn hocam, emeğinizle gece gündüz ilim tahsili ve Kur'ân araştırmalarıyla ulaştığınız nokta hiç önemli değil mi? Kendisine ilham geldiğini söyleyenlere inanabilir miyiz? İslam dünyası kan ve gözyaşı içinde iken hiç bir çözüm üretmeyen, çabası olmayan ermişlere ne demeli...?

Cevap: Sevgili kardeşim, tasavvufun temel gayesi, ahlâkı düzeltmek, bencilliği atmak, ego denilen ene (ben)lik duygusunu silmek, tevazu sahibi olmak, riyakârlıktan uzak durmaktır. Riyâkârın amacı dünya çıkarı (para, iktidar, şöhret) sağlamaktır. Bunların hepsi insanı Hak'tan uzaklaştırır. Ledünni ilim veya ilham sahibi asla kendisine ilham geldiğinden, keramet sahibi olduğundan söz etmez. Tüm riya kapılarını kapatır. Tüm benlik duygularını atar. Hakk'ın iradesine tam teslim olur. Hak onu nereye yönlendirirse o yana gider. Nefsinin arzularına set çeker. Büyük İslam mutasavvıfları derler ki: "Faziletini (erdemini, üstünlüğünü) görmediğin sürece faziletlisin; faziletini gördüğün zaman artık faziletin kalmaz!"

 


 

EŞLERİN BİRBİRİNE HAKLARI

Selamünaleyküm değerli hocam, bir konu hakkında fikrinizi öğrenmek isterim. Eşim kapalı bir bayan değil ve giyimine edep ölçüsünde özellikle dikkat ediyor. Bugünün Türkiye'sinde kapanmanın, sosyal bir kesimin etiketi durumuna geldiğini düşünüyor. Ben kapanmasını, Allah'ın emrine gönülden saygımdan isterim. Özgür düşüncesine göre hareket etmesine saygı gösteriyorum. Ama burada bir kocanın, hanımının kapanması hususunda öğüt vermekten başka bir sorumluluğu var mıdır? Değerli vaktinizi ayırdığınız için şimdiden teşekkür ederim...

Cevap: Siz hanımınıza Kur'ân'ın emrini hatırlatırsınız, İslâm'ın hükmünü bildirirsiniz. Bunu uygulamasının şuna buna hoş görünmek veya birilerine benzemek için değil, Allah'ın buyruğuna uyma gereği olarak düşünmesi gerektiğini söylersiniz. Buna rağmen hanımınız kabul etmezse kanaatime göre zorlama hakkınız yoktur. Çünkü "Dinde zorlama yoktur". Sizden sorumluluk gider, sorumluluk ona aittir. Belki bir gün gelir, özgür iradesiyle o da kapanır.