PİYANGO HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜMÜZ YANLIŞ MI ANLAŞILDI?
Cumartesi, 15 Mart 2014 00:00

PİYANGO HAKKINDAKİ GÖRÜŞÜMÜZ YANLIŞ MI ANLAŞILDI?

Sayın Ateş Hocam, TV Programlarının birinde Milli Piyango, sayısal loto, toto loto, iddia gibi oyunlarla ilgili görüşleriniz alınmakta idi. Açıklamalarınız gayet net idi. Ancak spiker defalarca aynı soruyu sorunca sanırım orada demek istediğinizde bir sürçme oldu. Siz bu oyunlar haram değil çünkü insanların kendi rızaları mevzubahistir dediniz ve eklediniz ancak Allah katında mekruh olabilir dediniz. Size ayrıca lotototo sorulunca haram dediniz! Sanırım topla oynandığından ki o zaman bütün topla oynanan sporlar haram demek olur ki bu düşünce bizi ancak gerilere götürür. Ben bunu demek istediğinize inanmak istemiyorum zaten. Ayrıca günah olabilecek sporların başında deve güreşi, at yarışı, horoz dövüşü gibi aktivitelerin günah ve haram olduğu konusu genel anlamda sabittir. İyi Çalışmalar...

Cevap: Ben görüşlerimi şimdi değil, 30 yıldan beri söylüyorum. Yanlış anlaşılacak bir şey yok. Orada dedim ki: Meysir'in haram oluşunun iki sebebi var: Biri insanları saatlerce bir noktaya bağlayıp Allah'ın zikrinden, ibadetten alıkoymak, diğeri de insanları birbirine düşman etmektir. İşte bu iki illet (neden), piyangoda yoktur. Çünkü insan sadece bilet alır, oyunun başında oturup beklemez, vaktini buna harcamaz. Namazdan geri kalmaz. İkinci illet de yoktur. Çünkü bilet almış olanlar kazanana düşman olmazlar. Zaten bilet alanlar birbirlerini tanımazlar bile. O halde piyangoya haram demek bir Kur'ân deliline dayanmaz. İnsanlar kendi kendilerine haram hükmü koyamazlar. Meysir, bugün kumar denen oyun, âyetlerle haram kılınmıştır. Piyango tam haram değildir ama tam helal de sayılamaz. Durumu kuşkulu bir eylemdir. Olsa olsa buna mekruh denilir.

Ama toto loto gibi oyunlar piyango gibi değildir. Onlar saatlerce insanları meşgul ediyor, bağımlılık yapıyor. Vaktin boşa harcanmasına neden oluyor. Kanaatime göre onlar Kur'ân'da yasaklanan Meysir kategorisine girer. Yani bana göre o tür oyunlar haramdır. Sözlerim arasında oyunun topla oynanıp oynanmasından söz edilmemiştir. Topla oynanan şeylerin haram olduğunu söyleyen de yoktur. Kur’a çekmek de bir çeşit top oyununa benzer ama bu meşru’dur, hatta gerektiğinde sünnet ile tavsiye edilmiştir. Kur’ân’da da kur’a’nın meşyruiyetine (dinen yasallığına) işaret vardır:

Hz. Meryem’in, kimin bakımına verileceği hakkında kur’a çekilmiş ve kur’a teyzesinin kocası Zekeriyya’ya çıkmıştır:

“Meryem’e hangisi kefil olacak diye (kur‘a) oklarını atarlarken sen onların yanında değildin; birbirleriyle çekiştikleri zaman da sen yanlarında değildin.” (Âl-i İmran: 44)

İşte görüşüm budur. Ama ben sizin ne demek istediğinizi tam anlamış değilim.