Hâkimin kararı kesindir, siz özgürsünüz***ÇOK ÖNEMLİ, LÜTFEN CEVAP VERİNİZ***Namaz kılmayan mutlaka cehenneme mi gider?
Çarşamba, 27 Temmuz 2011 20:56

Hâkimin kararı kesindir, siz özgürsünüz

Eşimden mahkeme kararıyla 9 Ay önce resmen boşandım. O günden beri müşterek çocuğumuz için alınacak bir karar haricinde görüşmüyoruz. Ancak eski eşim dini nikâhı bozmayarak bana manevi baskı uygulamakta ve "Allah katında hala karı kocayız ilerde evlenmeye kalkacaksan gerisini sen düşün" diyor.

1-Şu aşamada ilerde bir nasip, kısmetim çıkmış olsa; resmi nikâh yapabildiğim halde dini nikâh yapamayacak mıyım?

2-Bu şekilde dini nikâhtan eski eşime, resmi nikâhlı olarak yeni eşimle yaşamak zina mı sayılır?

3-Erkeğe böyle bir hak tanınıyor ise; bu gibi durumlarda kadınlar için izlenmesi gereken yol nedir?

4-Dini nikâhı bozmaz ise; üstüne yeni eşimle dini nikâh yapsam geçerli olur mu?

5- Bu nikâhın bozulması için Mahkeme kararının üzerinden belli bir süre geçmesi halinde kendiliğinden bozulmuş sayılır mı?

Cevap: Resmi nikâh dini nikâh diye bir şey yok. Mahkeme kararıyla boşan­mışsınız. O istediği kadar baskı yapsın, kendi menfaati için öyle yapıyor. Siz kısmetiniz çıkarsa evlenin, hiç tereddüde gerek yok. Hâkimin verdiği karar evliliği bitirmiştir. Siz de o kişi ile yaşamak istemediğinize göre istediğinizi seçmekte serbestsiniz.

 

ÇOK ÖNEMLİ, LÜTFEN CEVAP VERİNİZ

Merhaba Hocam, öncelikle selâm eder ellerinizden öperim. Hocam kardeÅŸimin çok önemli bir sorunu var; kendisinin kafasında sürekli kötü düşünceler mevcut, cehenneme gitme korkusu, Cenabı-Allah'a sürekli küfretme isteÄŸi, günah iÅŸleme korkusu, ekmek kırıntılarına basma korkusu, dinden çıkma korkusu, vesvese, vs. Kendisi öyle bir çocuk deÄŸildi, kafasına gelen bu kötü düşüncelerinden dolayı sürekli rahatsız, mutsuz, hayata baÄŸlılığını kaybetmiÅŸ durumda. Bir hocaya gittik, hoca kardeÅŸim için istihareye yattı sonuç olarak herÅŸeyin iyisini Allah bilir dedi ama 3 harfliler sizinle uÄŸraşıyor olabilir dedi; dualar okudu, muska yazdı kardeÅŸime. Konya Diyanet Ä°ÅŸleri fetva kuruluyla da baÅŸka hocalarımızla da görüştük. Ä°manın ta kendisidir dediler, vesvese imanı saÄŸlam olan kiÅŸilere gelir dediler. KardeÅŸim çaresiz içinde sürekli bir huzursuzluk, aÄŸlamaklı. Son çare olarak psikiyatri kliniÄŸine gittik, doktor kardeÅŸimde düşünce bozukluÄŸu, kompulsuf bozukluk tespit etti. Altı aydır ilaç tedavisi görüyor, ama hiçbir iyileÅŸme yok. Sürekli huzursuz ve piÅŸmanlık duygusu. KardeÅŸim küçükken büyüklerimiz yanında böyle bir hastalık (3 harfiler) geçirmiÅŸ birisini anlatmışlar ve çok korkmuÅŸ. Hocam ne yapacağımız bilemez durumdayız, kardeÅŸim huzursuz bizler üzüntülü. Ne yapacağız bizlere verilecek bir cevabınız var mı hocam. Allah rızası için bir ÅŸeyler söyleyebilir misiniz? Gerekirse sizinle yüz yüze görüşmeye bile gelebiliriz. Yardımlarınızı ve dualarınızı bekliyorum. Saygılarımla. Ä°zzet Kahveci

Cevap: Böyle ÅŸeyleri bilmem. Çeçenistan'da üç harfliler hastanesi var. Orada bu tür hastaları tedavi ile uÄŸraşıyorlar. Muska yazma yok, sadece Kur’ân okuyorlar. Kimi iyileÅŸiyor, kimi de tedaviye cevap vermiyor. Ben bu hastaneyi görmüştüm ama sadece bir saat kadar bir ziyaret idi. Sonucu bilemem. Ama maalesef benim bu konuda yapa­bileceÄŸim hiçbir ÅŸey yok. Muskacılarla da uÄŸraşıp durma. Bence yine en doÄŸrusu psi­kiyatri tedavisidir. Böyle hastalara ÅŸizofreni derler. Bir ÅŸeye kafayı takıp dururlar. Bun­ların hastalığını tedavi etmek mümkün deÄŸil, sadece hastalık frenlenebilir, durdu­rulabilir, bunun için de her gün ilaç alması gerekir. Ä°lacı doktorlar belirler. Allah yardımcınız olsun. Acil ÅŸifalar dilerim.

 

Namaz kılmayan mutlaka cehenneme mi gider?

Merhaba hocam, Ä°slami kaynaklarda aÅŸağıda verdiÄŸim hadisler delil gösterilerek Allah tealanın namaz kılmayan inançlının sevaplarını yazmayacağını, duasını kabul etmeyeceÄŸini ve namaz kılmadı diye cehennemde yakacağını yazıyorlar ve ne kadar gün yakacağını da  hesaplıyorlar bunlar doÄŸru mudur? (Müminin çalışması ibadettir.. Ben namaz kılmam ama bak çalışıyorum, bu da ibadettir demek yanlıştır. Namaz kılmayanın da çalışması ibadet olmaz). Bu görüşleri kur’ân’ın neresine dayandırıyorlar; hala mantıken çözemedim ... (Peygamber efendimiz buyuruyor ki:

(Kıyamet günü kulun ilk sorguya çekileceği ibadet namazdır. Namaz düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namaz düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez.) [Taberani] (Namaz kılmayanın ibadetleri kabul olmaz.) [Ebu Nuaym] bu hadisler kesin doğru mudur? Teşekkürler ... Kar. P.

Cevap: Namaz kılmayanın cehenneme gideceÄŸi, Müddessir Suresinde belirtil­miş­tir: "Sizi ÅŸu kızgın ateÅŸe sokan nedir?" diye soran meleklere veya zebanilere: "Biz namaz kılanlardan deÄŸildik" diyor cehennemdekiler. Bu Ã¢yetten, namaz kılmamanın cehenneme girmeÄŸe neden olacağı ifade edilir. Ama Allah'ın üzerine hiçbir ÅŸey gerekli deÄŸildir. O dilediÄŸini cezalandırır, dilediÄŸini bağışlar. Ayrıca o âyetlerde belirtildiÄŸi üzere insanı cehenneme götüren sadece namaz kılamamak deÄŸildir. Namaz kılmama yanında yok­sullara, açlara yardı etmemek, ahret ceza ve ödülünü inkâr etmek; örü boÅŸ sözlerle, gaflet ile ve dinle alay etmek. Ä°ÅŸte bu nitelikte olanların cehenneme gittikleri vurgu­lanmıştır. Fakat ÅŸunu iyi bilmek gerekir ki hiç kimse hakkında ÅŸu mutlaka cehennemliktir demeÄŸe hakkımız yoktur. Bu iÅŸ Allah'a kalmıştır. Allah dilediÄŸi kulunu bağışlayıp cennetine sokar.

O hadislere gelince o tür hadislerin çoÄŸu Peygamber'den sonra insanları namaza, ibadete yönlen­dirmek için bazı kiÅŸiler özellikle o zamanın vaiz ve hikâyecileri tarafından üretilmiÅŸ olan terÄŸib ve terhib (teÅŸvik etme ve korkutma) türünden rivayetlerdir. Bunların uydurma olduÄŸu, sözlerdeki abartıdan bellidir. Kur'ân'a da terstir. Ama halkın seviyesi bu tür abartılara uygundur. Ä°ÅŸte onlar raÄŸbet görüyorlar, onlar reyting yapıyorlar. Artık laik televizyonlar da o tür insanlara kapı açar oldu. Çünkü onların amacı da reytingdir.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ