SERPİL HOCANIN SORULARI
Pazar, 23 Şubat 2014 00:00

SERPİL HOCANIN SORULARI

Merhaba hocam, ... Sağlıkla Allah bitirmeyi nasip etsin. Hocam sana bir şey soracaktım. Teravih namazı hakkında konuşmuştuk ama aklımda kalmadı. Sanırım daha öz ve kısaydı, sizin tarif ettiğiniz. Bir de cem olayında ikindi olmadan birleştirebilir miyim öğlen ve ikindiyi aynı şekilde yatsı olmadan akşamla birlikte yatsıyı birleştirebilir miyim? Ayrıca Bakara Suresinde hasta olanların oruç tutmaları kendi yararlarınadır cümlesi kafama çok takıldı. İnsülin direncim nedeniyle aralıklı tutuyorum ilk defa. Kusuruma bakma çok soru sordum....

Cevap: Sevgili Serpil, Teravih namazı Yatsı namazının farzından sonra kılınacak bir namazdır. En az iki rek'attir. Çoğu 20 rek'at olarak kılınır. Bazı yerlerde 10 rek'at kılınmaktadır. Teravih namazı, Peygamberimizin, biraz uyuduktan sonra Mescide gelip kıldığı nafile namazdır. Hz. Peygamber en fazla 8 rek’at gece namazı kılmıştır. Ramazanda kıldığı bu nafile namazlara sonradan Teravih denmiştir.

Cem (birleştirme) meselesine gelince: Bu iki şekilde olabilir. Öne alarak veya erteleyerek. Öne almaya cem'-i takdim denilir. Öğle vakti içinde, henüz ikindi vakti girmeden önce öğlenin farzı kılınır, ardından da ikindi niyyetiyle ikindinin farzı kılınır. Yahut öğle vakti çıkıp ikindi vakti girince önce öğlenin farzı, sonra da ikindinin farzı kılınır ki buna da te'hir (erteleme) cem'i denilir.

Aynı yöntem akşam ile yatsı için de uygulanabilir. Yani akşam vakti içinde önce akşamın farzı, sonra yatsının farzı kılınır. Yahut akşamın vakti çıktından sonra yatsı vakti içinde önce akşamın farzı, sonra da yatsının farzı birlikte kılınır. Birinci yöntem takdim (öne alma) cem'i, ikinci yöntem tehir (erteleme) cem'idir.

Eğer akşam ile yatsıyı birlikte kılacaksanız, önce 3 rek'at akşamın farzını, ardından 4 rek'at yatsının farzını kılarsınız. Sonra isterseniz iki rek'at sünnet kılarsınız. İsterseniz doğrudan teravihe başlarsınız. Teravihi de ikişer rek'atte bir selâm vererek kılabileceğiniz gibi 4 rek'atte bir selâm vererek de kılabilirsiniz. 8 rek'at veya daha fazla, ne kadar isterseniz o kadar kılarsınız. Ardından da Vitr namazını kılarsınız. Vitr tek rek'atli namaz demektir. 1 rek'at, 3 rek'at veya 5 rek'at de kılınabilir. Ama alışılagelen 3 rek'at olarak kılmaktır. İkinci rek'atin ardından oturulup Tahiyyat okunur, kalkınca da Fatiha'dan sonra bir sure okunur ve tekbir alınıp Kunut Duası okunur.

Sağlık durumunuz oruç tutmanıza elverişli değilse oruç yerine fidye verirsiniz. Her gün için bir fidye gerekir. Fidye miktarı bu yıl için 10 tl’dir. Selâm ve sevgilerimle.