DİŞ DOLGUSUNUN ABDESTLE HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR *** TAKDİR
Salı, 18 Şubat 2014 00:00

DİŞ DOLGUSUNUN ABDESTLE HİÇBİR İLGİSİ YOKTUR*

Yakından tanıdığım bir hoca, ağzında dolgu olan kişinin Maliki mezhebine göre abdest alması gerektiğini söylemişti. Ben Hanefi mezhebine bağlıyım. Abdest alırken Maliki mezhebine göre niyet ediyorum. Yaptığım bu uygulama doğru mu?
Cevap: Ömrünüzü böyle boş işlerle heba ediyorsunuz. Benim mezhebim Kur’ân ve Peygamber yoludur. Allah aşkına, diş doldurmanın abdestle ne ilgisi var? Çürük diş mikrop yuvasıdır. Çürük dişle abdest oluyor da çürüğün temizlenip diş oyuğuna dolgu koymakla mı abdest olmuyor? Ben bu tür uydurmalara itibar etmiyorum. Kur’ân’da “diş doldurmak abdeste engeldir” diye bir hüküm yok. Peygamber zamanında böyle modern diş doldurma da yoktu.

Peki olmayan bir şeyin hükmü olur mu? Kim verdi dolgu dişle abdest olmaz hükmünü? Falan imam, filan hoca... Bunlar peygamber midir? Eğer siz Peygamber’den sonra gelen 13-14 yüzyıl önceki şartlarda yaşamış insanların hükümlerini değişmez din kabul ediyorsanız varın Maliki mezhebine göre abdeste devam edin. Ama böyle şeyler size dinin özünden hiçbir şey kazandırmaz. Din ruhtur, Allah dişe bakmaz kalpteki ihlasa bakar. Dolgu dişle namaz olur ama bozuk düşünce dolu kalple olmaz.

 


 

TAKDİR

Merhaba Süleyman abi ....

19. Aralık.2013 tarihli yazınızı defalarca zevkle okudum ve okumaya devam edeceğim.

Daha iki gün önce hayret ve ibretle dinlediğim bir konuşmaya verilecek en güzel cevabı bu yazıda buldum.

Herhangi bir soruya muhatap olmadan yazmak ihtiyacı hissetmenizden dolayı şahsınıza en derin hürmet ve saygılarımı sunarım. Yazınızdaki hikmetli sözü tekrar etmekten kendimi alamıyorum beni mazur görün.

"Tanrı, iradesini hâkim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır. Yeryüzündeki kötü insanlar ise, kendi iradelerini hakim kılmak için Allah'ı kullanırlar." Giordano Bruno (İtalyan filozofu 1548-1600)

Hoşçakalın Allah gücünüzü artırsın...

 

*yazı arşivden alınmıştır