SABAH NAMAZI, EN FEYİZLİ NAMAZDIR *** NİYET ÜZERİNE
Pazar, 16 Şubat 2014 00:00

SABAH NAMAZI, EN FEYİZLİ NAMAZDIR

Hocam merhaba ben 23 yaşındayım. Bu zamana kadar size sorduğum sorularda beni çok güzel aydınlattınız, öncelikle tekrar çok teşekkür ederim. Sizin gibi aydın bir hocanın fikirlerine çok değer veriyorum ve size çok güveniyorum.

Hocam 2 sorum var.

1. Sabah namazını büyük bir şevkle kılıyorum. Çok mutlu oluyorum. Kaçırmamaya özen gösteriyorum. Diğer zamanlardakinden bu kadar zevk almıyorum sabahki kadar günaha giriyor muyumdur? Bir de imsak vaktinden hemen sonra kılıyorum bazen çalıştığım için doğru mu?

2. Sabah ve akşam haricinde eğer evdeysem sadece farzını, yatsının da farzı bir de vitr kılıyorum, uygun mudur? Sünnetleri kılmayınca günaha girer miyim? İnşallah namazlarımı aksatmadan tamamlamak nasip olur. Şimdiden çok teşekkür ederim. Allah size uzun ve sağlıklı ömür versin inşallah

Cevap: Sadece farzları kılmak senin için yeterlidir. Sünnet kılarsan sevabı var, kılmazsan günahı yok. Elbette sabah namazı en feyizli ve en huzurlu namazdır. Onun için Peygamberimiz, sabahın iki rek'at namazının, bütün dünya nimetlerinden üstün olduğunu buyurmuştur. Öteki namazlardan sabah namazı kadar zevk almayabilirsin ama yine onları da kılman gerekir. Elinden geldiği kadar, kılabildiğin kadar kıl. Namaz ve ibadet Allah ile iletişimdir. Kulun Allah ile iletişimi ne denli fazla ve güçlü olursa kul, o denli mesut olur, huzurlu yaşar, maddeten ve manen sağlıklı yaşar. Allah sağlık ve âfiyet versin.


 

NİYET ÜZERİNE

Selâmünaleyküm. “Niyet ettim Allah rızası için öğlen namazının sünnetini kılmaya” diye niyet edersek bu, şirk olurmuş diyorlar. Peygamber için namaz kılma olurmuş diyorlar. Namaza nasıl niyet etmeliyiz?

Cevap: Doğrusu namazın farzı, sünneti yoktur. Peygamberimizin cemaatle kıldığı namazlara farz denmiş, kendi başına kıldığı namazlara da Sünnet (yani Peygamber'in nafile ibadeti) denmiştir. Namazda Peygamber'in yaptığı sünneti kılmaya niyyet etmenin şirk olduğunu söyleyenler son derece bağnaz, şekilci, kuru sofulardır. Bu namaz niçin şirk olsun? Ama namazda niyyet, hangi namazı kıldığını veya daha genel olarak namaz kıldığını içinden geçirmektir. "Niyet ettim Allah rızası için öğle namazının farzını veya sünnetini kılmaya" şeklinde sözlü niyet etmeğe gerek yoktur. Niyyet, yapacağın işi içinden geçirmek, ne işi yaptığını bilmektir. İşe gitmek üzere yola çıktığın zaman içinden ne yaptığını biliyorsun. İşte niyyet budur. "Niyyet ettim okula gitmeğe" diyor musun? Bu anlamsız değil mi? Ama birisi sana ne yaptığını sorsa okula veya işe gitmekte olduğunu söylersin. Demek ki ne yaptığını içinden geçiriyor, bunu biliyorsun. İşte niyyet odur. Hani bir söz söylediğin veya bir iş yaptığın zaman "Niyyetin nedir, ne yapmak istiyorsun?" diye sorarlar, ya. İşte sana o sözle veya işle neyi amaçladığını sormaktadırlar. Özetle niyyet, yapmak istediğin işi düşünmek, bilinçli yapmaktır. Bunu sözle söylemeğe gerek yoktur, hatta bence bu, abesle iştiğal(boş bir şey)dir.