DÜNYA NİMETLERİNDEN YARARLANMAK YÜCE ALLAH’IN BUYRUĞUDUR
Cuma, 14 Şubat 2014 00:00

DÜNYA NİMETLERİNDEN YARARLANMAK YÜCE ALLAH’IN BUYRUĞUDUR*

Dünya için çalışmak, şirket kurmak, para kazanmak, yükselmeyi istemek, makam ve mevki sahibi olmak, daha iyi yerlere gelme arzusu, güzel yaşamak, gezmek seyahat etmek gibi şeyler günah mı? Bunlardan uzak durmak mı gerekiyor? Hep ahiret için mi çalışmalıyız?

Cevap: Güzel giyinmek, dünya nimetlerinden yararlanmak Allah’ın buyruğudur. A’raf Suresi’nin 31-32’inci ayetlerinde yüce Allah kullarına, her mescide yani toplum içine girerken güzel giyinmeyi, israfa kaçmadan yiyip içmeyi emretmekte Allah’ın, süsünü ve nimetlerini inanan kullarına haram etmediği vurgulanmaktadır. Bazı ayetlerde, “Yeryüzünde gezip dolaşın da eski eserlerden ibret alın” buyurularak ibret almak amacıyla dünyayı dolaşmaya teşvik edilmektedir.

Allah, dünya nimetlerini inançsızlardan çok inananlar için yaratmıştır. Öyle ise müminlerin dünyaya zindan gözüyle bakıp ondan el etek çekmeleri, dünya nimetlerini inançsızlara bırakmaları, kendilerinin de sefalet içinde yaşamaları doğru olamaz.

ÇALIŞIN VE ARAŞTIRIN

Dünya nimetlerinden en büyük ölçüde yararlanmak için ellerinden geldiğince çalışmaları, araştırma yapmaları, İslâm’ın izzetini, milletlerinin onurunu korumaları, inançsızlara muhtaç olmadan yaşamaları, ekonomilerini güçlendirmek için çalışmaları Allah’ın buyruğudur. Miskinliği öğütleyen sözler, Kur’ân’ın prensiplerine aykırıdır. Allah’ın verdiği nimetlerden yararlanıp O’na şükretmek gerekir.

Bu konuda ölçü, sürekli yaşayacakmış gibi dünya için yarın ölecekmiş gibi ahiret için çalışmak fakat ahiret ağırlıklı yaşamaktır. Dünyaya dalıp Allah’ı unutmak, kendisini put yapıp kendisine tapmak en büyük azaptır. Teknoloji çağı olan yirminci asrın insanı, çağın sunduğu bolluklar ve imkânlar karşısında Allah ile ilişkisini kesmiş, kendisini tanrılaştırmıştır. Kibir ve gururdan kaçınmak, Allah’a kul olmak insanı insan yapar. İnsan acizdir.

Elde ettiği nimetlerin hepsi, kendi icatları da dahil, Allah’ın vergisidir. O icatları yapan aklı, insan yaratmıyor, Allah veriyor. Allah’a şükrü unutmak, ruhun yüce vasıflarını giderir. Bu da insanı, ebedi nimetlerden yoksun bırakır. Mümin, hem dünyanın hem de ahiretin hakkını veren, maddesini de manasını da onaran, ölçülü, dengeli insandır.

*yazı arşivden alınmıştır