"ANDOLSUN BİZ GÖKLERİ VE YERİ 6 GÜNDE YARATTIK"
Çarşamba, 12 Şubat 2014 00:00

"ANDOLSUN BİZ GÖKLERİ VE YERİ 6 GÜNDE YARATTIK" *

“Rabbimiz, her şeyi ‘Ol’ emriyle o anda yarattığına göre yüce kitabımız Kur’ân-ı Kerim’de, ‘Gökleri ve yeri 6 günde yarattığını’ buyuruyor. Bu, bizim saydıklarımızla 6 gün mü? Yoksa ayet, müteşabih bir ayet mi?” Aynı konuda başka bir okurum Gülçin Fırat ise şöyle diyor: “Damadım dinine bağlı bir Katolik. İncil’de, Tanrı’nın dünyayı 7 günde yarattığı 8’inci günde yorulup dinlendiği yazıyormuş. Bana Kur’ân’da bunun olup olmadığını sordu. Ona Kur’ân’da 6 gün diye geçtiğini söyledim. Kur’ân, İncil’i ve Tevrat’ı doğrulayan kitap değil mi? Bu kadar büyük farklılıklar var mı?”

Cevap: Ayet müteşabih değil, gayet açık anlamlıdır. Kur’ân’da anılan gün çok çeşitlidir. Allah katında bizim günümüz gibi gün olduğu gibi bizim günümüzle bin yıl, 50 bin yıl, daha çok fazla süren günler vardır. Dünyamızda gün 24 saatken Jüpiter’de belki de dünyamızdakinin 200 katıdır. Öteki uzay galaksilerini düşünürseniz günün ne anlama geldiği ortaya çıkar. Kastedilen dünyanın yaratılış evreleridir. Ayrıca bu söylem, aynen Tevrat’ta da vardır. İlahi kitaplar birbirinin devamı ve doğrulayıcısı olduğundan Tevrat’ın yaratılış söylemi, öz olarak Kur’ân’da da vurgulanmıştır.

Tevrat’ta Allah’ın evreni 6 günde yaratıp 7’nci günde istirahat ettiği belirtilir. Kur’ân’da da Allah’ın gökleri ve yeri 6 günde yarattığı, daha sonra tahta oturduğu ifade edilmektedir. İki söylem birbirine benzer görünse de temelde esaslı bir ayrılık vardır. O da şudur: İstirahat (dinlenme), yorgunluğu çağrıştırır. Yani sanki Allah 6 gün içinde evreni yaratınca yoruldu, 7’nci günde dinlendi. Kur’ân, böyle bir anlayışı bertaraf etmek için Allah’ın, evreni 6 günde yarattıktan sonra yönetim tahtına oturup yaratıklarını yönettiğini vurgular.

Kaf Suresi’nde ise “Andolsun biz gökleri ve yeri 6 günde yarattık, bize hiçbir yorgunluk dokunmadı” buyurulmaktadır. Yani Kur’ân’a göre Allah için yorgunluk söz konusu olamaz. Gülçin hanımın katolik olan damadının, kendi kitabını bilmediği anlaşılıyor. Çünkü dünyayı 6 günde yaratan Allah’ın, 7’nci günde dinlendiği ifadesi Tevrat’ın ifadesidir. İncil’de, “Tanrı 7’nci gün bütün işlerinden dinlendi” ifadesi geçmektedir (İbranilere mektup: 4/4) Allah dünyayı 7 günde yaratıp 8’inci günde dinlendi demez. Çünkü haftada 8 gün yok ki 8’inci günde dinlenmiş olsun.

*yazı arşivden alınmıştır