DİN, GÖNÜL İŞİDİR *** İSTİMNANIN HÜKMÜ
Salı, 11 Şubat 2014 00:00

DİN, GÖNÜL İŞİDİR*

Sakalla ilgili hadislerin bir çoğu Buhari’ye ait. Ayrıca bütün peygamberlerin sakallı olduğu belirtiliyor. Sakalın bir gelenek olduğunu, sünnet veya vacip olmadığını söyleyebilir miyiz?


Cevap: Ben peygamberler sakalsızdır dedim mi? O dönemde erkeklerin hemen hepsi sakallıydı. Ebucehil de sakalı olduğuna göre ne diye sakalı Peygamber’in sünneti gösterelim? Rivayetçiler öyle düşünmüştür ama işin gerçek yanı nedir? Sünnet, Peygamber’in dini mahiyetteki gönüllü eylemleridir. Sakalı ilk defa Peygamberimiz mi bıraktı? Ben yine vurguluyorum, din sakalla şalvarla değil gönülle olur. Nice sakallıların tüylerinde şeytan dolaşır, nice tıraşlı da var ki Hak ateşiyle tutuşur.

 


 

İSTİMNANIN HÜKMÜ

Hocam bu konuyu size açmak hususunda arkadaşlarla mutabık kaldığımız için mail atıyorum. Nolur bizi ayıplamayın ama çok tartıştık, interneti araştırdık, soracağımız şeyin ince sınırını yakalayamadık. 30 yaşını geçmiş bulunuyorum, evlenmek nasip olmadı. Evliliğe uzak değilim ama kısmet olmadı. Gençlik hatalarım oldu lakin uzun yıllardır zina yoluna tevessül etmedim. İstimna haram mıdır, günah mıdır hocam? Arkadaş cariyelerle ilişkiye izin veriliyorsa dinde buna da izin verilir diyor. Çok da mantıksız bulmadım ama bilen kişi olarak size danışmak istedim. İnşallah cevap verme lütfunu gösterirsiniz. Saygılar hocam, ben bu sorumun sayfanızda yayınlanmasını da istemem. Şimdiden sağolun...

Cevap: Kur'ân-ı Kerim'de istimnanın (kendi kendine tatmin yöntemi) haram olduğuna dair bir hüküm yoktur. Allah'ın açıkça haram kılmadığını kimse haram kılamaz. Çünkü hüküm vermek yalnız Allah'ın hakkıdır. Ancak durup dururken istimna yapmak mekruhtur, yani hoş değildir. Şayet harama düşme (yasak ilişkiye gitme) tehlikesi varsa o durumda istimnanın bir sakıncası yoktur.

 

*yazı arşivden alınmıştır