İSTİAREYE YATMAK
Cumartesi, 08 Şubat 2014 00:00

İSTİAREYE YATMAK

Sevgili hocam 6 yıldır birlikte olduğum bir erkek arkadaşım var ama yıllardır hep bir sorun çıktı ve bir türlü evlilik aşamasına gelemedik artık benim için hayırlı olmadığını düşünmeye başladım dualarımda hep hayırlıysa olsun diye dua ederim ama artık olmayacaksa daha fazla üzülmek istemiyorum o yüzden istiareye yatmak istiyorum ama ben de çok etkilendiğim için kendim yatarsam sanki kendi psikolojime göre olurmuş gibi geliyor o yüzden annem benim yerime istiareye yatabilir mi o da çok üzülüyor ve istiareye nasıl yatılır nasıl namazı kılınır ve duası okunur lütfen bana yardımcı olur musunuz? Tşk...

Cevap: İstiare değil, istihare. Hayır talebinden bulunmak, Allah'tan hayırlısını istemek demektir. Aslında İstihare, rüyaya yatmak değil, Allah’a yalvarıp gönlüne şu işin hayırlı mı, kötü mü olduğunu ilham etmesini dilemektir. İşte buna istihâre denilir. İki rek’at namazın ardından okunacak istihare duâsı şudur:

"Allahumme innî estehîruke bi-ilmike ve estakdiruke bi-kudratike ve es'eluke min-fadlike'l-azîm. Fe-inneke takdiru velâ akdiru ve ta'lemu velâ a'lemu ve ente allâmu'l-ğuyub. Allahumme in kunte ta'lemu enne hâza'l-emra hayrun lî fî-dînî ve meâşî ve akıbeti emri (âcili emrî ve âcilihî) fakdurhu lî ve yessirhu lî summe bârik lî fîh. Ve in kunte ta'lemu enne hâzâ'l-emre şerrun lî fi dînî ve meâşî ve akıbeti emrî (âcili emrî ve âcilihî) fasrifhu annî vasrifnî anhu vakdur liye'l-hayra haysu kâne summe ardınî bih."

Mânâsı: "Allah'ım! Senin ilmine göre hayır ne ise onu diliyorum, kudretin­den güç istiyorum, Senin büyük keremini diliyorum. Zira Sen kadirsin, ben ka­dir değilim; Sen bilirsin, ben bilmem; Sen gizlileri bilensin. Allah'ım eğer Sen bu işin benim dinim, geçimim, sonum, şimdim ve geleceğim hakkında hayırlı olduğunu biliyorsan bunu bana takdir eyle, kolaylaştır ve bana mübarek eyle! Eğer bu işin benim dinim, geçimim, sonum, şimdim ve geleceğim hakkında şerli olduğunu biliyorsan bunu benden, beni de bundan çevir, hayır nerede ise bana onu nasib eyle, beni onunla memnun eyle!"

Hadîste belirtildiği üzere istihare zamanında kalbine ağırlıklı düşünce doğarsa, gönlü hangi fikirle sevinç duyarsa onu yapmak lâzımdır. Hayır ondadır.

Eğer gönlüne bir şey gelmezse, namazı ve duayı yedi kez yineler. Çünkü Hz. Peygamber "Bir iş yapmak istersen, o konuda yedi kere Rabbine istihare et" buyurmuştur.

İstihare namazında birinci rek'atta Fâtiha'dan sonra Kâfirûn, ikinci rek'atta Fâtiha'dan sonra İhlâs okumak ve ardından da istihare duasını okuyup yatmak, rüyâda beyaz veya yeşil görünce işin hayırlı olduğuna hükmetmek, siyah veya kırmızı görünce, kötü olduğuna hükmetmek de nakledilmiştir. Manevî bir işaret almak için bu çeşit istihare geçmiş iyi insanlar tarafından çok yapılmıştır.

İstihareye kişinin kendisinin yatması esastır ama yerine bir başkası da istihare yapabilir. Sizin yerinize anneniz de istihare yapabilir. Allah hayırlısını versin.